Monday, March 16, 2015

Knedle od griza i sira

Evo još jednog starinskog recepta. Knedle, koje se kod nas često nazivaju i okruglice, su dio austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje. Mogu se praviti od brašna, krompira, starog hljeba ili griza, kao što sam ja uradio u receptu koji ovdje prenosim.






Potrebne namirnice:
  • 250g pšeničnog griza
  • 250g kravljeg sira
  • 3 jaja
  • trokut gorgonzole
  • komadić maslaca
  • 250ml vrhnja za kuhanje
  • 2-3 kašike kiselog vrhnja 
  • sol
Priprema:
  1. Pomiješati griz, sir i jaja, posoliti, i ostaviti da stoji 30 minuta.
  2. Oblikovati knedle i kuhati dok ne isplivaju.
  3. Za umak otopiti maslac i nasjeckati jedan trokut gorgonzole u 250ml vrhnja za kuhanje, pa kuhati na laganoj vatri 5-6 minuta. Dodati kiselo vrhnje i promiješati.
  4. Umak prelijevati na tople knedle.


No comments:

Post a Comment