Sunday, March 22, 2015

Korma od patlidžana

Korma (tur. kavurma) je jelo porijeklom iz Južne Azije i sastoji se od mesa ili povrća pirjanog u začinjenom umaku od jogurta, vrhnja ili kao što je u ovom slučaju od kokosovog mlijeka. Korma ustvari znači pirjanje tako da bi se ovo jelo na našem jeziku moglo nazvati pirjan od patliđana, ali budući da se radi o indijskom jelu odlučio sam zadržati orginalni naziv.




Potrebne namirnice:
  • 500 g patlidžana
  • 300 g paradajza
  • 250 ml kokosovog mlijeka
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica sjemena crne gorušice
  • 1 kašičica garam masala
  • 1 kašika listova karija
  • 1 kašika listova piskavice
  • 1/2 kašičice bibera
Priprema:
  1. Patlidžane izrežite na kockice, posolite i promiješajte. Nakon pola sata ih ocijedite.
  2. Pržite sjemenke gorušice u ulju oko dvije minute, pa dodajte paradajz izrezan na kockice, listove karija i kurkumu te nastavite kuhati miješajući.
  3. Dodajte patlidžane, poklopite i kuhajte dok patlidžani ne omekšaju.
  4. Dodajte, garam masalu, biber, kokosovo mlijeko i 125 ml vode i pustite da provrije.
  5. Na tihoj vatri kuhajte dvadesetak minuta i na kraju pospite listovima piskavice.

No comments:

Post a Comment