Wednesday, October 14, 2015

Zapečeni špinat

Jedan recept za sve ljubitelje špinata. Špinat je bogat je vitaminom C koji jača imunitet i pospješuje apsorpciju željeza, vitaminom A koji je dobar za kožu i sluznicu te vitaminima B-kompleksa koji djeluju na stvaranje crvenih krvnih stanica. Od minerala najviše ima kalija, kalcija, magnezija i željeza.





Potrebne namirnice:
  • 1 kg špinata
  • 2 jajeta
  • 50 g narendanog kačkavalja
  • 1 luk (ili mladi luk)
  • 1 čen bijelog luka
  •  sol, biber
    (ZA BEŠAMEL)
  • 40 g maslaca
  • 1 kašika brašna
  • 250 ml mlijeka
Priprema:
  1. Skuhajte špinat u slanoj vodi, pa ga dobro ocijedite i sitno nasjeckajte.
  2. U tavi na ulju propržite luk i bijeli lu, pa ih dodajte špinatu.
  3. U zasebnoj zdjeli ulupajte jaja, pa im dodajte špinat i luk. Posolite, pobiberite  i dobro promiješajte. Izručite u neku vatrostalnu posudu.
  4. U otopljeni maslac dodajte kašiku brašna i kratko propržite, pa postepeno dodajite mlijeko uz stalno miješanje, sve dok se ne zgusne tj. dok ne dobijete bešamel. 
  5. U bešamel dodajte narendani kačkavalj i time prelijte špinat. 
  6. Pecite u rerni oko 20 minuta na 200°C.

No comments:

Post a Comment