Potrebne namirnice:
- 500 g krompira
- 500 g blitve
- 200 g brokule
- 25 g ribanog sira
- 1 jaje
- 5 kašika kukuruznog brašna
- malo običnog bijelog brašna
- 2 čena bijelog luka
- sol, biber, začinsko bilje (bosiljak, peršun, vlasac)
- Narežite krompir na manje komade pa ga skuhajte u slanoj vodi i napravite od njega pire. Ostavite da se ohladi.
- Blitvu operite i skuhajte pa je isperite pod mlazom hladne vode. Dobro je ocijedite i isjeckajte u multipraktiku te dodajte krompiru.
- Brokulu razdvojite na manje cvijetove i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite i usitnite u multipraktiku pa dodajte krompiru i blitvi i sve zajedno dobro promiješajte.
- Povrću dodajte sitno sjeckani bijeli luk i začinsko bilje te jedno jaje pa još jednom dobro promiješajte. Dodajte naribani sir i kukuruzno brašno te posolite i začinite po ukusu. Promiješajte kako biste dobili homogenu smjesu koju možete oblikovati rukama.
- Pobrašnjenim dlanovima oblikujte krokete, provaljajte ih malo u bijelom brašnu i otresite višak pa pecite u rerni na 180 C 25-30 minuta.
No comments:
Post a Comment