Monday, October 19, 2015

Zeleni kroketi

Ukoliko su vam dosadili klasični kroketi od krompira ili želite izbjeći prženje u dubokom ulju, evo jedne zdravije, a možda i ukusnije varijante. Kroketi se zelene od blitve i brokule i nisu prženi u dubokom ulju.






Potrebne namirnice:
  • 500 g krompira
  • 500 g blitve
  • 200 g brokule
  • 25 g ribanog sira
  • 1 jaje
  • 5 kašika kukuruznog brašna
  • malo običnog bijelog brašna
  • 2 čena bijelog luka
  • sol, biber, začinsko bilje (bosiljak, peršun, vlasac)
Priprema:
  1. Narežite krompir na manje komade pa ga skuhajte u slanoj vodi i napravite od njega pire. Ostavite da se ohladi.
  2. Blitvu operite i skuhajte pa je isperite pod mlazom hladne vode. Dobro je ocijedite i isjeckajte u multipraktiku te dodajte krompiru.
  3. Brokulu razdvojite na manje cvijetove i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite i usitnite u multipraktiku pa dodajte krompiru i blitvi i sve zajedno dobro promiješajte.
  4. Povrću dodajte sitno sjeckani bijeli luk i začinsko bilje te jedno jaje pa još jednom dobro promiješajte. Dodajte naribani sir i kukuruzno brašno te posolite i začinite po ukusu. Promiješajte kako biste dobili homogenu smjesu koju možete oblikovati rukama. 
  5. Pobrašnjenim dlanovima oblikujte krokete, provaljajte ih malo u bijelom brašnu i otresite višak pa pecite u rerni na 180 C 25-30 minuta.

No comments:

Post a Comment