Monday, October 5, 2015

Proso i tikva sa hrskavim sjemenkama

Stigla je jesen a sa njom se na trpezu neizostavno vraća i tikva. Prošle godine sam isprobao dosta novih recepata na bazi tikve a izgleda da istim ritmom nastavljam i u ovoj godini. S tim u vezi evo jedne dobre kombinacije sa prosom čiji cjelovit okus dodatno egzaltiraju orasi i sjemenke sezama.





Potrebne namirnice:
  • 700 g tikve (oguljene i izrezane)
  • 200 g prosa
  • luk i bijeli luk
  • 4 lista kadulje 
  • 2-3 kašike sezama
  • 60 g oraha
  • 1/2 povrtne kocke za juhu
  • dvije čaše vode
  • sol
Priprema:
  1. Dinstajte narezan luk na ulju u tavi dok ne porumeni, pa dodajte tikvu narezanu na manje komadiće,  jedan prognječen čen bijelog luka i kadulju. Dinstajte oko 5 minuta da sve dobije okus, pa odstranite bijeli luk i kadulju, a dodajte proso, dvije čaše vode, pola povrtne kocke za juhu i dodatno posolite po želji.
  2. Kada prokuha nastavite kuhati proso još nekih 15 - 20 minuta dok ne upije vodu i ne bude spreman. Ne bi trebalo da ostane potpuno suho pa ako bude potrebno dodajte još malo vode (samo bez pretjerivanja).
  3. Dok se proso kuha viljuškom lagano gnječite tikvu tako da se od nje dobije nešto nalik gustoj krem juhi.
  4. Kada je gotovo nauljite vatrostalnu posudu i iskrenite u nju tikvu i proso. To bi trebal oda bude nekih 2-3 centimetra visine.
  5. Po vrhu pospite sjemenke sezama i orah koji ste prethodno samljeli, ali ne u prah nego na sitne komadiće i zapecite u rerni nekih desetak minuta na 200°C.
    °
    Vegolosi.it - Leggi su: http://www.vegolosi.it/?p=20402
    °
    Vegolosi.it - Leggi su: http://www.vegolosi.it/?p=20402

No comments:

Post a Comment