Monday, September 28, 2015

Frico

Budući da nam se bliže hladniji dani evo jedno pravo zimsko, ukusno i zasitno jelo iz italijanske regije Friuli Venecija Đulija. Riječ je o jelu od krompira, ukusa poboljšanog sirom. U orginalnom receptu se koristi sir "Montasio", proizveden u planinskim predjelima spomenute regije, ali će nam sasvim dobro poslužiti i Gauda ili Edamer.





Potrebne namirnice:
  • 4 veća krompira
  • 400 g sira (Gauda, Edamer)
  • 50 g parmezana
  • 1 luk
  • sol, biber
Priprema:
  1. Uzmite teflonsku ili keramicku tavu za koju se nece ljepiti jelo. Narezite luk i dinstajte ga dok ne porumeni.
  2. Krompir narežite na tanke kockice i propržite ga malo u tavi sa lukom, pa kada porumeni dodajte malo vode i kuhajte dok se ne skuha. Dodajte soli i bibera po želji.
  3. Kada je krompir skuhan izgnječite ga viljuškom ili pasirkom, pa dodajte naribani sir i miješajte sve zajedno dok se sir ne istopi i smjesa postane ujednačena. Odozgo pospite parmezanom.
  4. Zapecite na tihoj vatri par minuta, pa okrenite (uz pomoć tanjira) da se zapeče i druga strana. Ako ne možete da ga okrenete stavite u rernuda se zapeče ispod gornjeg grijača. Jelo poslužite toplo.

No comments:

Post a Comment