Sunday, September 13, 2015

Salata od sirka sa maslinama i orasima

Sirak, ili sorghum, je žitarica porijekom iz Afrike, a dosta se koristi i u Indiji i Kini. Bogata je željezom, kalijem i fosforom, a predstavlja i dobar izvor proteina i vlakana. Budući da ne sadrži gluten pogodna je i za osobe koje boluju od celijakije.






Potrebne namirnice:
  • 240 g sirka
  • 60 g oraha
  • 10 malih paradajza (cherry)
  •  4-5 kašika maslina
  • 1 mala kašičica kurkume
  • maslinovo ulje
  • peršun
  • sol
Priprema:
  1. Sirak se ostavi sat vremena da se namače u hladnoj vodi, nakon čega ga treba dobro isprati i staviti da se kuha u slanoj vodi nekih 40 minuta. Kada je kuhan ('al dente') ocijedite i ostavite da se ohladi.
  2. Uz pomoć štapnog miksera, ili u blenderu, isjeckajte na malo kupnije komadiće sve ostale sastojke, dodajte kurkumu, malo ulja i soli po želji. 
  3. Ovim sosom prelijte ohlađeni sirak i servirajte.

No comments:

Post a Comment