Wednesday, September 9, 2015

Pura sa grahom

Naletio sam na ovu kombinaciju u nekom receptu i odmah sam procijenio da bi mogla biti dobitna, ali nisam bio siguran oko navedenih količina, pa sam sve malo prilagodio i dodao neke sastojke, a krajnji rezultat je bio zadovoljavajući, što znači da ga vrijedi uvrstiti na blog i ponoviti nekom prilikom. Inače, jelo je više zimskog karaktera, ali kalendarsko ljeto nije spriječilo moje ukućane da mu odaju prigodnu počast i priznanje time što su pojeli servirano i tražili još.



Potrebne namirnice:
  • 150 g graha
  • 150 g pure
  • 50 g narendanog sira (gauda, ementhal ili po volji)
  • 7-8 kašika paradajz sosa
  • sol, biber
Priprema:
  1. Stavite grah da se kuha i negdje oko polovine kuhanja dodajte paradajz sos.
  2. Dodavanje pure ovisi od toga koristite li instant varijantu ili onu kojoj je potrebno duže vrijeme kuhanja. Uglavnom tu ćete morati samostalno procijeniti koliko je vremena ostalo da se grah skuha i blagovremeno dodati puru kako bi zajedno zavrsili kuhanje. U ovome je bitno i procijeniti količinu vode budući da pura "pokupi" vodu. Posolite i pobiberite po želji.
  3. Kada je sve gotovo dodajte narendani sir i sve zajedno dobro promiješajte.

No comments:

Post a Comment