Wednesday, September 23, 2015

Caponata

Jedan od klasika sicilijanske kuhinje. Ljetno jelo na bazi patlidžana i paradajza sa brojnim varijacijama na temu. Navodno da na Siciliji postoji 37 različitih varijacija ovog jela. Budući da sam zadovoljan receptom koji je došao do mene svima ga preporučujem u ovoj formi, a onima koji su željni eksperimentiranja, naravno, ohrabrenje.





Potrebne namirnice:
  • 2 patlidžana
  • 500 g paradajza
  • luk
  • 50 g zelenih maslina
  • stabljika celera
  • 25 g kapara
  • kašika-dvije vinskog sirćeta
  • pola kašičice šećera
  • bosiljak
  • sol
Priprema:
  1. Izrežite patlidžane na kockice, posolite i ostavite da odstoji sat vremena.
  2. Narezani luk dinstajte na ulju dok ne omekša, pa dodajte paradajz izrezan na kockice i pirjajte dok se ne zgusne.
  3. Patlidžane ocijedite i pržite na ulju u drugoj tavi. Dodajte celer koji ste izrezali na kolutiće i sve zajedno kratko propržite.
  4. Pomiješajte patlidžane u paradajz sos i dodajte narezane masline i kapare. Sve dobro promiješajte i pirjajte još oko 5 minuta.
  5. Pred kraj kuhanja dodajte bosiljak, šećer, sirće i ako želite narezanu ljutu papričicu.
  6. Možete je odmah jesti, ali meni je još bolja kada odstoji u frižideru.

No comments:

Post a Comment