Sunday, June 19, 2016

Salata od tjestenine, graška i tikvica

Dolaskom toplijih dana i bogatijim izborom svježeg povrća sve češća kombinacija u mojoj kuhinji su hladne salate na bazi tjestenine. Evo jedan takav jednostavan i ukusan recept.







Potrebne namirnice:
  • 300 g tjestenine (kratke)
  • 350 g graška (zrno)
  • 2 tikvice
  • 2 paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • limunova kora
  • timijan
  • sol
Priprema: 
  1. Kuhati grašak u slanoj vodi oko desetak minuta, pa ga izvaditi i staviti u zdjelu sa hladnom vodom, a vodu u kojoj se kuhao sačuvati.
  2. Tanko izrezati tikvice po dužini i propržiti ih u tavi. Kada se ohlade narezati ih na manje dijelove. 
  3. Vodu u kojoj se kuhao grašak staviti da prokuha pa u njoj skuhati tjesteninu.
  4. Uzmite zdjelu u kojoj ćete služiti tjesteninu i stavite u nju maslinovo ulje i dvije linije limunove kore, pa dodajte grašak i tikvice. Posolite i pomiješajte te ostavite nekoliko minuta da se tako marinira.
  5. U drugu zdjelu narežite paradajz sa nekoliko listova timijana (bolje ako imate svježi) i malo soli.
  6. Kada je tjestenina skuhana prvo izvadite limunovu koru iz zdjele u koju ćete staviti tjesteninu pa preko nje na kraju dodajte i paradajz.

No comments:

Post a Comment