Bulgur je izuzetno cijenjena namirnica u kuhinji vola od soje. Ovdje ga kombiniramo sa sezamom koji je bogat magnezijem i lješnjacima koji obiluju vitaminima da bi na kraju dobili izuzetno zdrav i ukusan obrok.
Saturday, April 25, 2015
Sunday, April 19, 2015
Sirnica
Moram priznati nešto. Tolike sam godine nabio u guzicu, oženio se, djecu
izrodio, a nisam naučio jufku rasukat. Doduše napravim ja tu i tamo
poneku pitu, od onih kupovnih jufki, al' nije to - to. Helem, kontam
nešto večeras, dok žena gleda zmajeve, mogo bi se ja bacit na sukanje,
pa kud puklo da puklo. Vol od soje ne preza pred kulinarskim izazovima. Ispalo je ok. Sirnica. Sada se haman ne bih sramio ni u dimijama čaršijom prošetati.
Saturday, April 11, 2015
Leće sa špinatom
Leće i špinat su česta kombinacija u bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji. U ovom receptu su glavni sastojci jednog indijskog 'dhala' koji vas neće razočarati.
Thursday, April 2, 2015
Rižoto sa graškom i kikirikijem
Kombinacija riže i graška će vas sigurno asocirati na klasični rizi-bizi, ali ovdje je riječ o malo drugačijem receptu. Osim kurkume koju uvijek volim dodati u rižoto, tu je i kikiriki koji se sasvim dobro uklapa u ovu kombinaciju. Možda niste znali ali kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, lećom, grahom i ostalima, a ne orašastim plodovima kako većina misli (ili ja mislim da misli :-)).
Thursday, March 26, 2015
Kukuruzne projice sa sirom
Ove jednostavne projice sa kukuruznim brašnom i sirom su odličan izbor kada nemate puno vremena na raspolaganju, a uz malo kreativnosti uvijek mogu biti različite i zanimljive. Možete im mijenjati sastojke i po želji dodati obareno povrće ( blitva, špinat, brokoli itd.).
Sunday, March 22, 2015
Korma od patlidžana
Korma (tur. kavurma) je jelo porijeklom iz Južne Azije i sastoji se od mesa ili povrća pirjanog u začinjenom umaku od jogurta, vrhnja ili kao što je u ovom slučaju od kokosovog mlijeka. Korma ustvari znači pirjanje tako da bi se ovo jelo na našem jeziku moglo nazvati pirjan od patliđana, ali budući da se radi o indijskom jelu odlučio sam zadržati orginalni naziv.
Monday, March 16, 2015
Knedle od griza i sira
Evo još jednog starinskog recepta. Knedle, koje se kod nas često nazivaju i okruglice, su dio austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje. Mogu se praviti od brašna, krompira, starog hljeba ili griza, kao što sam ja uradio u receptu koji ovdje prenosim.
Subscribe to:
Posts (Atom)