Wednesday, September 2, 2015

Energetske pločice

Jubilarni pedeseti recept na ovom blogu je u znaku podizanja energetskog nivoa. Jednostavna i brza priprema sa svega tri sastojka. Datule su odličan izvor prirodnih vlakana,  badem snižava holesterol i grožđice daju osjećaj sitosti. 

Monday, August 24, 2015

Quinoa sa kukuruzom i tofuom


Na quechua jeziku quinoa znači “majka”, a drevni Indijanci smatrali su je gotovo savršenom hranom. Jedna je od najstarijih žitarica na svijetu koja je kultivirana u Andama na području Perua, Čilea i Bolivije prije 5 000 godina. Svjetska zdravstvena organizacija (FAO) uspoređuje hranjivost i nutritivni sastav s namirnicom kao što je mlijeko.

Thursday, June 18, 2015

Popečci od tikvica

Ako nemate puno vremena na raspolaganju evo nešto brzo i jednostavno za pripremu. Tikvice sadrže raznovrsne nutrijente koji potiču zdravlje organizma, a visok udio vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu. 

Sunday, June 14, 2015

Borani-E Bademjan

Borani-E Bademjan -varivo od patlidžana - je tipično jelo afganistanske kuhinje, neizostavno na proslavama, vjenčanjima i porodičnim okupljanjima. Služi se uz rižu, glavni sastojak svakog afganistanskog obroka.

Tuesday, June 2, 2015

Palenta od heljde sa sirom

Jednostavno i dobro. Imao sam vrećicu heljdine palente i ne baš najbolja prethodna iskustva sa tom namirnicom, pa sam se mislio šta i kako. Iskombinirao sam je sa gauda sirom i rezultat me se dojmio da sam ga odlučio zapisati ovdje da se ne zaboravi i ponovi.

Saturday, May 30, 2015

Pljeskavice od prosa

Proso je nepravedno zanemarena žitarica u našim krajevima, ali i to se polako mijenja, najviše zahvaljujući rastu interesovanju za tzv. "zdravu hranu". Naročito se preporučuje ljudima koji slijede bezglutenski režim prehrane, budući da ne sadrži gluten. Proso je idealna namirnica i za vegetarijance s obzirom da sadrži 15 posto bjelančevina, a uz to je bogato vlaknima i vitaminima B-kompleksa.

Wednesday, May 13, 2015

Sataraš

Iako još nije počela prava sezona ljetnog povrća već sada se u trgovinama može naći sve što je potrebno za ovo lagano jelo za toplije dane. Kod nas se sataraš smatra vojvođansko-slavonskim jelom mađarskog porijekla, ali može se reći da mnoge kuhinje imaju neku sličnu varijantu ovog jela, npr. francuski ratatouile, italijanska peperonata itd. Što se tiče paprike najbolji izbor za sataraš je žuta babura.