Tuesday, September 8, 2015

Vege tatarski biftek

Nije nužno da tatarski biftek bude od mesa. Vol od soje predlaže osvježavajuće i za nepce ugodno predjelo na bazi slanutka, mrkve i senfa.

Sunday, September 6, 2015

Okruglice od quinoe i tikvica

Još jedan recept od quinoe vrijedan da ga se sačuva na blogu. Meni će sigurno ostati u sjećanju budući da sam se na samom kraju prženja gadno opekao vrelim uljem. Na opekotinu sam prvo stavljao glinu, a kasnije i kantarionovo ulje i bjelanac od jajeta. Mislim da mi je bjelanac najviše pomogao tako da dijelim ovaj savjet, zlu ne trebalo.

Wednesday, September 2, 2015

Energetske pločice

Jubilarni pedeseti recept na ovom blogu je u znaku podizanja energetskog nivoa. Jednostavna i brza priprema sa svega tri sastojka. Datule su odličan izvor prirodnih vlakana,  badem snižava holesterol i grožđice daju osjećaj sitosti. 

Monday, August 24, 2015

Quinoa sa kukuruzom i tofuom


Na quechua jeziku quinoa znači “majka”, a drevni Indijanci smatrali su je gotovo savršenom hranom. Jedna je od najstarijih žitarica na svijetu koja je kultivirana u Andama na području Perua, Čilea i Bolivije prije 5 000 godina. Svjetska zdravstvena organizacija (FAO) uspoređuje hranjivost i nutritivni sastav s namirnicom kao što je mlijeko.

Thursday, June 18, 2015

Popečci od tikvica

Ako nemate puno vremena na raspolaganju evo nešto brzo i jednostavno za pripremu. Tikvice sadrže raznovrsne nutrijente koji potiču zdravlje organizma, a visok udio vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu. 

Sunday, June 14, 2015

Borani-E Bademjan

Borani-E Bademjan -varivo od patlidžana - je tipično jelo afganistanske kuhinje, neizostavno na proslavama, vjenčanjima i porodičnim okupljanjima. Služi se uz rižu, glavni sastojak svakog afganistanskog obroka.

Tuesday, June 2, 2015

Palenta od heljde sa sirom

Jednostavno i dobro. Imao sam vrećicu heljdine palente i ne baš najbolja prethodna iskustva sa tom namirnicom, pa sam se mislio šta i kako. Iskombinirao sam je sa gauda sirom i rezultat me se dojmio da sam ga odlučio zapisati ovdje da se ne zaboravi i ponovi.