Kus-kus je poznat kao "najmanja tjestenina na svijetu", a nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice. Iako relativno često koristim ovu namirnicu u kuhinji ovo je prvi recept s kus kusom koji objavljujem na blogu. Najčešće ga pripremam sa povrćem na vrlo jednostavan način pa nisam smatrao da bi moglo biti zanimljivo za objavu. Recept koji slijedi je iznimka zbog malo drugačijeg načina pripreme, a i krajnji rezultat je zadovoljavajući. Prijatno.
Monday, April 11, 2016
Wednesday, March 30, 2016
Omlet sa paradajzom u sosu od bosiljka
Ukoliko vam je dosadio klasični omlet od jaja evo jedne drugačije i po mom mišljenju ukusnije verzije. Sos od bosiljka ('pesto genovese') ovom omletu daje jedan odlučniji okus dok paradajz u sve unosi dašak svježine i kolorita.
Monday, March 21, 2016
Chelow (Iranska riža)
Za rođendan sam dobio knjigu "Osnove bliskoistočne kuhinje" i evo prvi recept koji sam probao iz nje. Riječ je o jednom od načina na koji pripremaju rižu u Iranu. Za pripremu ovog jela bitno je koristiti teflonsku ili neku tavu za koju se hrana neće lijepiti.
Thursday, March 17, 2016
Grašak s noklicama
Grašak spada u mahunarke s najbogatijim hranjivim tvarima, a posebno bi ga trebali uključiti u prehranu ako često osjećate umor jer njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar stanica organizma. Zbog toga evo jedan recept iz bakine kuharice za sve graškoljupce.
Monday, March 7, 2016
Njoki od prosa u umaku od šparoga i badema
Jedan eksperimentalni recept. Njoki od prosa u umaku od šparoga i badema. Ako nemate šparoge možete koristiti i kupovni umak od bosiljka ('pesto') ili paradajz sos, kako vam već odgovara.
Monday, February 22, 2016
Marokanska čorba od crvene leće
Jedno od zanimljivijih čorbastih jela na bazi leće. Ukoliko nemate crvene leće jelo na isti način možete pripremiti i od žute ili sa slanutkom. Harmonija okusa.
Monday, February 15, 2016
Volovska pita
Evo kako vol od soje pravi pitu. Teško je reći da li se radi o zeljanici, krompirači ili sirnici budući da ima svega, ali pošto među sastojcima dominira blitva onda bih je klasifikovao kao zeljanicu.
Subscribe to:
Posts (Atom)