Iako je zima prošla evo jedan zimski recept kojem ne mogu odoliti ni u toplim proljetnim danima. Iako se ovdje radi o tjestenini treba reći da heljda nije žitarica već, botanički gledano, spada u zeljasto povrće.
Tuesday, April 19, 2016
Monday, April 18, 2016
Krompir punjen kremom od slanutka
Recept nastao na tragu istraživanja kombinacije krompira i humusa koja je sama po sebi dobra. Otišao sam korak dalje i izdubio krompir pa ga punio ne klasičnim humusom, nego kremom od slanutka obogaćenom kaparima. Rezultat je sasvim zadovoljavajući.
Monday, April 11, 2016
Kus kus loptice
Kus-kus je poznat kao "najmanja tjestenina na svijetu", a nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice. Iako relativno često koristim ovu namirnicu u kuhinji ovo je prvi recept s kus kusom koji objavljujem na blogu. Najčešće ga pripremam sa povrćem na vrlo jednostavan način pa nisam smatrao da bi moglo biti zanimljivo za objavu. Recept koji slijedi je iznimka zbog malo drugačijeg načina pripreme, a i krajnji rezultat je zadovoljavajući. Prijatno.
Wednesday, March 30, 2016
Omlet sa paradajzom u sosu od bosiljka
Ukoliko vam je dosadio klasični omlet od jaja evo jedne drugačije i po mom mišljenju ukusnije verzije. Sos od bosiljka ('pesto genovese') ovom omletu daje jedan odlučniji okus dok paradajz u sve unosi dašak svježine i kolorita.
Monday, March 21, 2016
Chelow (Iranska riža)
Za rođendan sam dobio knjigu "Osnove bliskoistočne kuhinje" i evo prvi recept koji sam probao iz nje. Riječ je o jednom od načina na koji pripremaju rižu u Iranu. Za pripremu ovog jela bitno je koristiti teflonsku ili neku tavu za koju se hrana neće lijepiti.
Thursday, March 17, 2016
Grašak s noklicama
Grašak spada u mahunarke s najbogatijim hranjivim tvarima, a posebno bi ga trebali uključiti u prehranu ako često osjećate umor jer njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar stanica organizma. Zbog toga evo jedan recept iz bakine kuharice za sve graškoljupce.
Monday, March 7, 2016
Njoki od prosa u umaku od šparoga i badema
Jedan eksperimentalni recept. Njoki od prosa u umaku od šparoga i badema. Ako nemate šparoge možete koristiti i kupovni umak od bosiljka ('pesto') ili paradajz sos, kako vam već odgovara.
Subscribe to:
Posts (Atom)