Sunday, November 16, 2014

Blitvaburger

Dok još ima blitve na pijaci dobro je iskoristiti priliku i probati ove pljeskavice od blitve. Inače, još od stare Grčke i Rima, blitva se smatra jednom od najhranjivijih namirnica biljnog porijekla. Kažu da je i Aristotel pisao o njoj u 4. stoljeću prije Nove ere. Može uvijek poslužiti kao zamjena za špinat, a vrijedi i obratno, tako da ukoliko nemate blitve ovo jelo možete napraviti i sa špinatom.



Potrebne namirnice:
  • 1/2 kg blitve
  • luk
  • 3 kašike brašna
  • 6 kašika prezla
  • 1 jaje
  • majoneza
  • jogurt
  • sol, biber, vegeta
Priprema:
  1. Blitvu oprati i izrezati je na trake, pa je kuhati u vodi desetak minuta. Ocijediti je i što sitnije isjeckati.
  2. U priremljenu blitvu izrendati glavicu luka (na najsitniju rendu) i dodati jedno jaje, brašno, prezlo, biber, sol. vegetu.
  3. Oblikovati u formu pljeskavica i peći 3-4 minuta sa svake strane.
  4. Uz ovo jelo služi se preliv napravljen od majoneze i jogurta. Slobodno pomiješajte majonezu i jogurt kako vam odgovara i poslužite.

No comments:

Post a Comment