Tuesday, November 4, 2014

Kelj sa tahinom

Ne postoje neukusne namirnice već samo nepoznavanje adekvatnog načina pripreme. To uvijek imam na umu kada istražujem kako bih mogao od neke, ne baš omiljene namirnice, napraviti jelo zadovoljavajućeg okusa. Što se tiče kelja to mi je uspjelo s ovim receptom.





Potrebne namirnice:
  • 600 gr kelja
  • 2 kašike tahina
  • nekoliko kašika prezle
  • sol, ulje

 Priprema:
  1. Kelj očistiti, izrezati na tanke linije i pržiti na malo ulja, nekoliko minuta, na jačoj vatri.
  2. Posoliti, smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da se kuha na slaboj vatri nekih 15-ak minuta. Ne bi trebalo biti potrebno dodavati vodu.
  3. U malo vode razmutite dvije kašike tahina i dodajte kelju kada je već kuhan i omekšao.
  4. Prebacite kelj u pouljenu vatrostalnu posudu, pospite prezlom i pecite u rerni dvadesetak minuta na temperaturi od 180°C.

No comments:

Post a Comment