Wednesday, November 12, 2014

Složenac od kiselog kupusa i tjestenine

Budući da se bliži zima evo jedan recept na bazi kiselog kupusa. Ova namirnica obiluje vitaminom B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Recept sam pokupio sa legendarne Coolinarike, eksperimentirajući sa jelima na bazi kiselog kupusa, te od svega što sam probao mogu reći da je ovo moj favorit.




Potrebne namirnice:
  • 500 g rezanog kiselog kupusa
  • 300 g tjestenine (flekice, makaroni... )
  • 1 crveni luk
  • 2 jaja
  • kiselo vrhnje (2dl)
  • 200 ml mlijeka  
  • 200 g sira trapista
  •  vegeta, sol, biber, kumi, peršun 
Priprema: 
  1. Dinstajte luk na ulju par minuta, pa dodajte ribani kiseli kupus i zajedno dinstajte još nekih 15-ak minuta.
  2. Skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dodajte smjesi od kiselog kupusa. Dodajte začine.
  3. Napravite preljev od 2 jaja, vrhnja, mlijeka, sitno isjeckanog peršuna, malo soli, bibera i kumina. 
  4. Namažite tepsiju uljem i preko izrendajte pola sira, te stavite smjesu od kupusa i tjestenine. 
  5. Prelijte preljevom i o vrhu izrendajte ostatak sira. 
  6. Obložite tepsiju aluminijskom folijom i stavite u toplu pećnicu na 30 min, te nakon toga skinite foliju i pustite da se zapeče još jedno 15-ak minuta. 

No comments:

Post a Comment