Thursday, November 6, 2014

Bulgur sa tikvom i kremom od špinata

Tek od kada sam počeo na blogu objavljivati recepte jela koja pravim primjećujem koliko je bulgur prisutan u mojoj kuhinji. Dosta ljudi ne zna o čemu se radi, pa evo da pojasnim. Bulgur je kuhana, osušena i usitnjena pšenica, zbog čega joj je značajno skraćeno vrijeme kuhanja. Često se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Turske. Za one koji do sada nisu probali bulgur ovo je idealan recept za upoznavanje s ovom namirnicom.


Potrebne namirnice:

  • 250 gr bulgura
  • 600 gr tikve
  • 1 luk
  • povrtni temeljac za juhu
  • nekoliko listova špinata
  • vrhnje za kuhanje
  • sol, ulje, ruzmarin

 Priprema:
  1. Isjeckajte luk nasitno i dinstajte na ulju dok ne omekša. Dodajte ruzmarin i tikvu izrezanu na kockice. Dodajte malo temeljca i ostavite da se kuha poklopljeno, na tihoj vatri, uz povremeno miješanje.
  2. Kada tikva omekša izvaditi nekoliko kašika i smiksati u pire, pa vratiti nazad u tavu. Provjerite je li slano koliko želite i dodajte bulgur.
  3. Nastaviti kuhanje dodajući temeljac po potrebi sve dok bulgur nije skuhan.
  4. Skuhati špinat na pari i smiksati ga električnim štapom za miksanje zajedno sa kuhanim vrhnjem za kuhanje, uz malo soli, bibera i ulja, kako bi dobili kremu kojom ćete preliti jelo.
  5. Ja sam za oblikovanje jela koristio kalup kao na slici, radi sveukupnog umjetničkog dojma, ali nije neophodno.

No comments:

Post a Comment