Thursday, November 20, 2014

Pita od patlidžana

Turci su bez sumnje izvršili veliki uticaj na bosanskohercegovačku i općenito balkansku kuhinju, na čemu im hvala, ali prosto mi nije jasno kako nas je ova pita zaobišla. Na svu sreću tu je VoS ("vol od soje"), food blogger u potrazi za savršenim okusom i beskompromisni istraživač međunarodne kulinarije, čijem čulu okusa nije promakla ova delicija. Hvala časopisu "Gusto" kojega sam vjerni čitaoc i u čijem sam oktobarskom broju pronašao ovaj recept.


Potrebne namirnice:

  • 2 patlidžana
  • 5-6 kora za pite
  • 100 ml mineralne vode
  • 100 ml mlijeka
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • 100 g feta sira
  • 100 g ribanog tvrdog sira
  • 2 jaja
  • so, biber
Priprema:
  1.  Patlidžan izbockajte viljuškom, zamotajte u aluminijsku foliju i pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220C. Zatim ga ogulite, izvadite sredinu i nasjeckajte.
  2. U veću posudu stavite mlijeko, mineralnu vodu, ulje, peršun i sireve. Dodajte jaja, sve začinite i dobro sjedinite smjesu. 
  3. U smjesu dodajte natrgane listove kora za pite i sjeckani patlidžan.
  4. Promiješajte i ulijte u dublju posudu za pečenje koju ste premazali s malo ulja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200C oko 40 minuta ili dok površina ne porumeni.

No comments:

Post a Comment