Potrebne namirnice:
- 500 g cvekle
- 500 g kupusa
- 2,5 dl povrtnog temeljca
- 2 mrkve
- 1/2 repe
- 100g celera
- 1 krompir
- 2 poriluka
- 1 glavica luka
- 1/2 pastrnjaka
- 2 kašike paradajz sosa
- 1 lovorov list
- 3 kašike sirćeta
- 1 mala kašika šećera
- 2 kašike nasjeckanog peršuna
- 2 dl kiselog vrhnja
- sol, biber
- Izrežite kupus na četiri dijela, odstranite vanjske listove i jezgru i narežite ga.
- Izrežite po dužini mrkvu, repu, celer, krompir, pastrnjak i cveklu (par komada cvekle ostavite sa strane).
- Pripremite temeljac u loncu u kojem kuhate, dodajte pripremljeno povrće, poklopite i kuhajte 35 minuta.
- Dodajte paradajz sos, biber, lovor, sirćet i šećer. Kuhajte još 20 minuta, dok povrće ne omekša.
- Prije nego je kuhano dosolite po potreb, izrendajte ostatak cvekle i dodajte je, pa kuhajte još 5 minuta.
- Poslužite sa nasjeckanim peršunom i malo kiselog vrhnja.
No comments:
Post a Comment