Wednesday, November 26, 2014

Ukrajinski boršč

Boršč je supa od cvekle, popularna u Istočnoj Evropi, naročito u ukrajinskoj, ruskoj i poljskoj kuhinji. Orginalna receptura uključuje i meso, uglavnom svinjetinu ili govedinu, ali postoji i varijanta bez mesa koju ovdje predstavljam. Inače postoje različite varijante boršča, naprimjer sa gljivama ili sa slatkovodnom ribom, a slično jelo je šči (ruska supa od kupusa) samo bez cvekle i sa više kupusa.



Potrebne namirnice:

  • 500 g cvekle
  • 500 g kupusa
  • 2,5 dl povrtnog temeljca
  •  2 mrkve
  •  1/2 repe
  • 100g celera
  • 1 krompir
  •  2 poriluka
  •  1 glavica luka
  • 1/2 pastrnjaka
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 1 lovorov list
  • 3 kašike sirćeta
  • 1 mala kašika šećera
  • 2 kašike nasjeckanog peršuna
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • sol, biber 
Priprema:
  1. Izrežite kupus na četiri dijela, odstranite vanjske listove i jezgru i narežite ga.
  2. Izrežite po dužini mrkvu, repu, celer, krompir, pastrnjak i cveklu (par komada cvekle ostavite sa strane).
  3. Pripremite temeljac u loncu u kojem kuhate, dodajte pripremljeno povrće, poklopite i kuhajte 35 minuta. 
  4. Dodajte paradajz sos, biber, lovor, sirćet i šećer. Kuhajte još 20 minuta, dok povrće ne omekša. 
  5. Prije nego je kuhano dosolite po potreb, izrendajte ostatak cvekle i dodajte je, pa kuhajte još 5 minuta.
  6. Poslužite sa nasjeckanim peršunom i malo kiselog vrhnja.

No comments:

Post a Comment