Monday, November 10, 2014

Ribollita

Tradicionalno jelo iz italijanske regije Toskana koje se priprema se od povrća i starog kruha. Ribollita u prevodu znači "dva puta kuhano" i  vuče korijene iz starih vremena kad su sluge za sebe pripremali jela od ostataka hrane sa trpeze bogatih gospodara. Sirotinjsko jelo koje je postiglo svjetsku slavu i danas se služi u renomiranim italijanskim restoranima. Ja sam recept našao na gurmanskoj fb grupi "pojest i popit", pa im ovim putem i zahvaljujem :).


Potrebne namirnice:
  • 500 g starog kruha
  • 250 g bijelog graha
  • 250 g zrelih rajčica
  • 1 mrkva
  • ½ glavica kelja
  • ¼ glavica kupusa
  • 1 krumpir
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 stabljika celera
  • 1 poriluk
  • nekoliko grančica peršina, ružmarin, maslinovo ulje, sol, papar, mljevena začinska paprika, majčina dušica
Priprema: 
  1. Skuhati grah i ostaviti ga sa strane.
  2. U loncu u kojem ćete kuhati prvo dinstati luk na maslinovom ulju, a zatim dodati zgnječeni češnjak, narezanu mrkvu, celer izrezan na listiće, poriluk, sitno nasjeckane rajčice, mljevenu papriku, majčinu dušicu, sol i papar. Sve to dinstati cca 5 min pa onda dodati krompir izrezan na kockice i tanko izrezan kelj.
  3. Dodajući malo vode kuhati na laganoj vatri 30-35 minuta, a zatim dodati grah. Polovinu ili trećinu graha možete izmiksati štapnim mikserom ili blenderom ako vam se to sviđa.
  4. U novi lonac posložite red starog kruha, pa na to red juhe i tako dok ne potrošite zalihe.
  5. Ostaviti jelo da prenoći prije služenja jer mu se tako poboljšava okus.

No comments:

Post a Comment