Wednesday, January 21, 2015

Poriluk s krompirom

Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka iz porodice lukova, ali znatno blažeg okusa i mirisa od crvenog ili bijelog luka. Može ga se pripremati na razne načine a jedna od najčešćih kombinacija je s krompirom. Ovo je moj osnovni recept za pripremanje poriluka s krompirom.

Sunday, January 18, 2015

Abšmalcane mahune

Abšmalcane mahune je naziv starog, zagorskog jela, a odnosi se na kuhane mahune pirjane na maslacu, zajedno sa prezlom. Ovdje prenosim bazični recept koji se može dodatno obogatiti kombinacijama koje navodim na kraju recepta. U pripremi ovog jela obično koristim neku od ovih kombinacija, budući da stvarno poboljša okus jela.  

Thursday, January 15, 2015

Allo gobi

Allo gobi, izgovara se "alu gobi", je jelo iz indijske i pakistanske kuhinje, na bazi karfiola, krompira i začina svojstvenih tim krajevima. U prevodu to jednostavno znači karfiol (allo) i krompir (gob(h)i). Postoje različite varijacije jela, npr. sa graškom, paradajzom itd., ali osnovne namirnice ostaju uvijek iste.



Monday, January 12, 2015

Rižoto s kruškama i gorgonzolom

Rižoto s kruškama i gorgonzolom je profinjeno jelo koje možete služiti u posebnim prilikama kada želite biti sigurni da će egzotična kombinacija predstavljati pun pogodak. Meka i sočna kruška ublažava okus gorgonzole, a sve skupa je obogaćeno orasima. U pripremi ovog jela možete koristiti i konjak što dodatno egzaltira okus. Po meni nećete pogriješiti ako se odlučite eksperimentisati na ovaj način, ali to ostavljam na slobodnu procjenu. Umjesto konjaka može se koristiti i bijelo vino, a jelo je sasvim ok i bez jednog i drugog.

Sunday, January 4, 2015

Rimski njoki

Prvi recept vola od soje u 2015. godini je još jedan specijalitet italijanske kuhinje, tačnije regije Lazio, u međunarodnoj kuhinji poznat kao "gnocchi alla romana" (rimski njoki). Riječ je o pšeničnoj krupici (grizu) kuhanoj u mlijeku i obogaćenoj parmezanom i žumancima od jaja. Jedno od onih jela koja predstavljaju spoj jednostavne pripreme i vrhunskog okusa.

Monday, December 29, 2014

Nutella vegan


Jednostavna za pripremu, zdrava i u isto vrijeme ukusna. Nutella koju možete napraviti kod kuće je pogodna i veganima budući da sam u ovom receptu koristio mlijeko od soje. Kome to nije bitno može koristiti obično mlijeko. Bilo bi poželjno da je mlijeko sa aromom vanilije, a ako nemate takvo možete staviti štapić vanilije u mlijeko, pustiti da provrije i da se ohladi, pa na taj način dobiti aromu. Ukoliko vam aroma nije bitna ovo možete i preskočiti.

Thursday, December 25, 2014

Slana torta od luka i sira

Evo jedne slane torte koja objedinjuje slatkasti okus luka sa vrhnjem za kuhanje i sirnim namazom po želji. Preporučio bih ABC sir, ali vi odaberite onaj koji smatrate najboljim. Delikatan ukus ove torte možete pojačati začinom koji preferirate: sjemenkama komorača, mažuranom ili kašičicom karija, kako bi dobili jednu malo egzotičniju varijantu.