Evo još jednog starinskog recepta. Knedle, koje se kod nas često nazivaju i okruglice, su dio austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje. Mogu se praviti od brašna, krompira, starog hljeba ili griza, kao što sam ja uradio u receptu koji ovdje prenosim.
Monday, March 16, 2015
Monday, March 9, 2015
Zapečeni celer sa vrhnjem i sirom
Uprkos svim nutritivnim i zdravstvenim prednostima, celer je u našoj kuhinji prilično zapostavljen. S tim u vezi evo jedan recept koji bi mogao promijeniti vaš odnos prema celeru.
Friday, March 6, 2015
Rižoto sa pirom i paprikom
Pir, krupnik ili dinkel (njemački naziv) je isti naziv za jednu od najstarijih žitarica na svijetu. Radi se o izuzetno hranjivoj žitarici koju možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Lako je probavljiva i sadrži
vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti,
vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale
(željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).
Saturday, February 28, 2015
Torta od mrkve i badema
Nisam imao namjeru objavljivati recepte za torte, koje inače i rijetko pravim, ali ovo mi je jedna od omiljenih, pa sam odlučio podijeliti recept. Zaintrigirala me ideja torte od mrkve kada sam prije par godina našao ovaj recept, pa sam ga odlučio isprobati i rezultat mi se toliko svidio da sam ga zadržao i od tada ga pravim u specijalnim prilikama.
Wednesday, February 25, 2015
Slana torta od brokula i mrkve
Brokula je jedna od najstarijih kupusnjača, izuzetno zdrava namirnica poznata po efikasnosti u liječenju nekih vrsta karcinoma i srčanih bolesti. Naziv biljke potječe od talijanske riječi "brocco" što znači izdanak. Budući da i mrkva, kao veliki izvor antioksidansa - karotenoida, ima blagotvoran učinak na zdravlje, možemo reći da kombinacija ove dvije namirnice predstavlja dobar primjer zdrave prehrane. Osim, naravno, praznika za vaša rafinirana gurmanska osjetila.
Tuesday, February 17, 2015
Chole
Ovaj recept predstavlja tradicionalno jelo indijske regije Punjab. Bazira se na slanutku i kiselo-ljutkastog je okusa. Za njegovu pripremu u Indiji koriste specifičnu vrstu slanutka tzv. kala chana-dal, ali ukoliko niste u prilici da isti nabavite slobodno se poslužite običnim slanutkom koji možete naći u trgovini.
Saturday, February 7, 2015
Sambar od tikve
Sambar je jedno od brojnih jela indijske kuhinje bazirano na mahunarkama i povrću. Riječ je o "čorbastom" jelu uz koje se uglavnom služi riža, papadum (vrsta indijske pogače) ili dosa (slane palačinke od slanutkovog brašna). Okus jela dosta zavisi od začina koje koristite, a nezaobilazan je 'sambarov prah' koji predstavlja mješavinu indijskih začina, nešto slađu od ostalih indijskih mješavina. Varijacija sambara koju sam probao i prenosim je na bazi tikve i mungo graha.
Subscribe to:
Posts (Atom)