Crni kupus ('cavolo nero') je najzanimljivija prehrambena biljka koju sam otkrio u Toskani. Probao sam je pripremati u raznim kombinacijama i svaki put je ispalo dobro, ali ovaj umak je ipak nešto posebno. Do te mjere sam zadovoljan rezultatom da se pitam kako se niko prije mene nije dosjetio komercijalizirati ovo i obogatiti se :-).
Monday, January 25, 2016
Wednesday, December 16, 2015
Salata od paprika, tikve i slanutka
Jedna od boljih salata koju sam probao. Kombinacija tikve, paprike, slanutka i zelene salate, ukusa obogaćenog sušenim paradajzom i ljutom papričicom.
Wednesday, December 9, 2015
Varivo od slanutka
Već duže vrijeme nisam objavio ništa iz meni omiljene indijske kuhinje, pa da ispravim tu "nepravdu" evo jedan indijski 'kari' od slanutka. Tradicionalni recept sam malo prilagodio svome ukusu i nadam se da će vam se svidjeti.
Monday, November 30, 2015
Keksi od kestenovog i heljdinog brašna
Moj zadnji izazov u autoprodukciji prehrambenih namirnica odnosi se na kekse. Probao sam nekoliko recepata i prenosim ovaj koji smatram vrijednim da ga se objavi i podijeli sa drugima.
Thursday, November 26, 2015
Čorba od paradajza i starog hljeba
Jedno tradicionalno jelo iz italijanske Toskane. Jednostavno za pripremu, ukusno i na tragu iskorištavanja namirnica kojima ističe rok trajanja. U ovom slučaju radi se o starom hljebu i zrelom paradajzu. Ovaj, kao i mnogi drugi recepti iz bogate italijanske gastronomske ponude, vuče porijeklo iz sirotinjske, seljačke tradicije.
Monday, November 23, 2015
Zapečeni kelj
Evo jedan dobar recept ako ne znate kako iskoristiti ostatke povrća. Ja sam se poslužio keljom i tikvicama, ali mogućnosti su neograničene. Jelo je dobro i kada se ohladi tako da ga možete koristiti i dan kasnije.
Tuesday, November 17, 2015
Marinirane gljive
Ovo je jedan od boljih načina za pripremu gljiva koji sam probao. Idealno kao prilog jelima od povrća, tjestenine ili riže. Hvala internet stranici Coolinarika na kojem sam pronašao ovaj recept.
Subscribe to:
Posts (Atom)