Ove jednostavne projice sa kukuruznim brašnom i sirom su odličan izbor kada nemate puno vremena na raspolaganju, a uz malo kreativnosti uvijek mogu biti različite i zanimljive. Možete im mijenjati sastojke i po želji dodati obareno povrće ( blitva, špinat, brokoli itd.).
Thursday, March 26, 2015
Sunday, March 22, 2015
Korma od patlidžana
Korma (tur. kavurma) je jelo porijeklom iz Južne Azije i sastoji se od mesa ili povrća pirjanog u začinjenom umaku od jogurta, vrhnja ili kao što je u ovom slučaju od kokosovog mlijeka. Korma ustvari znači pirjanje tako da bi se ovo jelo na našem jeziku moglo nazvati pirjan od patliđana, ali budući da se radi o indijskom jelu odlučio sam zadržati orginalni naziv.
Monday, March 16, 2015
Knedle od griza i sira
Evo još jednog starinskog recepta. Knedle, koje se kod nas često nazivaju i okruglice, su dio austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje. Mogu se praviti od brašna, krompira, starog hljeba ili griza, kao što sam ja uradio u receptu koji ovdje prenosim.
Monday, March 9, 2015
Zapečeni celer sa vrhnjem i sirom
Uprkos svim nutritivnim i zdravstvenim prednostima, celer je u našoj kuhinji prilično zapostavljen. S tim u vezi evo jedan recept koji bi mogao promijeniti vaš odnos prema celeru.
Friday, March 6, 2015
Rižoto sa pirom i paprikom
Pir, krupnik ili dinkel (njemački naziv) je isti naziv za jednu od najstarijih žitarica na svijetu. Radi se o izuzetno hranjivoj žitarici koju možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Lako je probavljiva i sadrži
vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti,
vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale
(željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).
Saturday, February 28, 2015
Torta od mrkve i badema
Nisam imao namjeru objavljivati recepte za torte, koje inače i rijetko pravim, ali ovo mi je jedna od omiljenih, pa sam odlučio podijeliti recept. Zaintrigirala me ideja torte od mrkve kada sam prije par godina našao ovaj recept, pa sam ga odlučio isprobati i rezultat mi se toliko svidio da sam ga zadržao i od tada ga pravim u specijalnim prilikama.
Wednesday, February 25, 2015
Slana torta od brokula i mrkve
Brokula je jedna od najstarijih kupusnjača, izuzetno zdrava namirnica poznata po efikasnosti u liječenju nekih vrsta karcinoma i srčanih bolesti. Naziv biljke potječe od talijanske riječi "brocco" što znači izdanak. Budući da i mrkva, kao veliki izvor antioksidansa - karotenoida, ima blagotvoran učinak na zdravlje, možemo reći da kombinacija ove dvije namirnice predstavlja dobar primjer zdrave prehrane. Osim, naravno, praznika za vaša rafinirana gurmanska osjetila.
Subscribe to:
Posts (Atom)