Monday, September 28, 2015

Frico

Budući da nam se bliže hladniji dani evo jedno pravo zimsko, ukusno i zasitno jelo iz italijanske regije Friuli Venecija Đulija. Riječ je o jelu od krompira, ukusa poboljšanog sirom. U orginalnom receptu se koristi sir "Montasio", proizveden u planinskim predjelima spomenute regije, ali će nam sasvim dobro poslužiti i Gauda ili Edamer.

Wednesday, September 23, 2015

Caponata

Jedan od klasika sicilijanske kuhinje. Ljetno jelo na bazi patlidžana i paradajza sa brojnim varijacijama na temu. Navodno da na Siciliji postoji 37 različitih varijacija ovog jela. Budući da sam zadovoljan receptom koji je došao do mene svima ga preporučujem u ovoj formi, a onima koji su željni eksperimentiranja, naravno, ohrabrenje.

Monday, September 21, 2015

Veganski omlet

Jednostavan recept za sve one koji iz bilo kojeg razloga ne konzumiraju jaja a ne žele ostati uskraćeni za ukusan omlet. Da, i to je moguće. Tajni sastojak: brašno od slanutka.

Sunday, September 13, 2015

Salata od sirka sa maslinama i orasima

Sirak, ili sorghum, je žitarica porijekom iz Afrike, a dosta se koristi i u Indiji i Kini. Bogata je željezom, kalijem i fosforom, a predstavlja i dobar izvor proteina i vlakana. Budući da ne sadrži gluten pogodna je i za osobe koje boluju od celijakije.

Wednesday, September 9, 2015

Pura sa grahom

Naletio sam na ovu kombinaciju u nekom receptu i odmah sam procijenio da bi mogla biti dobitna, ali nisam bio siguran oko navedenih količina, pa sam sve malo prilagodio i dodao neke sastojke, a krajnji rezultat je bio zadovoljavajući, što znači da ga vrijedi uvrstiti na blog i ponoviti nekom prilikom. Inače, jelo je više zimskog karaktera, ali kalendarsko ljeto nije spriječilo moje ukućane da mu odaju prigodnu počast i priznanje time što su pojeli servirano i tražili još.

Tuesday, September 8, 2015

Vege tatarski biftek

Nije nužno da tatarski biftek bude od mesa. Vol od soje predlaže osvježavajuće i za nepce ugodno predjelo na bazi slanutka, mrkve i senfa.

Sunday, September 6, 2015

Okruglice od quinoe i tikvica

Još jedan recept od quinoe vrijedan da ga se sačuva na blogu. Meni će sigurno ostati u sjećanju budući da sam se na samom kraju prženja gadno opekao vrelim uljem. Na opekotinu sam prvo stavljao glinu, a kasnije i kantarionovo ulje i bjelanac od jajeta. Mislim da mi je bjelanac najviše pomogao tako da dijelim ovaj savjet, zlu ne trebalo.