Jedno tipično mediteransko jelo sa namirnicom koja se u našim krajevima ne koristi baš često. To je prava šteta jer je bob odličan izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. Svježe ubran bob, kao u ovom receptu, se ne treba puno kuhati, a može ga se konzumirati i sirovog.
Friday, May 27, 2016
Tuesday, May 24, 2016
Pohovani grašak u slanutkovu brašnu
Pakora je temin za prženo predjelo iz indijske kuhinje i odnosi se na povrće pohovano u brašnu od slanutka. Ja sam koristio grašak a može se pripremiti i sa špinatom, karfiolom, lukom, patlidžanima, krompirom....
Friday, May 6, 2016
Torta od krompira u umaku od bosiljka
Nije rijedak slučaj da dobra nova jela nastanu kada se koriste ostaci hrane od prethodnog objeda. Ovaj recept je baš tako nastao. Od pire krompira preostalog od ručka te umaka od bosiljka i mocarele koji su se našli u frižideru.
Monday, May 2, 2016
Slatki kus kus
Nešto slatko (ne previše) i lako za pripremu, u makrobiotičkom stilu. Bez šećera i rafiniranog brašna.
Wednesday, April 27, 2016
Sirovi falafel
Prije nekoliko mjeseci sam dobio na poklon dehidrator koji sada koristim eksperimentirajući sa tzv. "sirovom prehranom". Evo jedan recept iz te kuhinje zaista vrijedan pažnje. Ukoliko nemate dehidrator istu stvar možete pripremiti i bez njega. Kuglice će biti mokrije, ali ne i manje ukusne.
Tuesday, April 19, 2016
Tjestenina od heljde sa blitvom i krompirima
Iako je zima prošla evo jedan zimski recept kojem ne mogu odoliti ni u toplim proljetnim danima. Iako se ovdje radi o tjestenini treba reći da heljda nije žitarica već, botanički gledano, spada u zeljasto povrće.
Monday, April 18, 2016
Krompir punjen kremom od slanutka
Recept nastao na tragu istraživanja kombinacije krompira i humusa koja je sama po sebi dobra. Otišao sam korak dalje i izdubio krompir pa ga punio ne klasičnim humusom, nego kremom od slanutka obogaćenom kaparima. Rezultat je sasvim zadovoljavajući.
Subscribe to:
Posts (Atom)