Friday, May 27, 2016

Tjestenina sa mladim bobom

Jedno tipično mediteransko jelo sa namirnicom koja se u našim krajevima ne koristi baš često. To je prava šteta jer je bob odličan izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. Svježe ubran bob, kao u ovom receptu, se ne treba puno kuhati, a može ga se konzumirati i sirovog.




Tuesday, May 24, 2016

Pohovani grašak u slanutkovu brašnu

Pakora je temin za prženo predjelo iz indijske kuhinje i odnosi se na povrće pohovano u brašnu od slanutka. Ja sam koristio grašak a može se pripremiti i sa špinatom, karfiolom, lukom, patlidžanima, krompirom....

Friday, May 6, 2016

Torta od krompira u umaku od bosiljka

Nije rijedak slučaj da dobra nova jela nastanu kada se koriste ostaci hrane od prethodnog objeda. Ovaj recept je baš tako nastao. Od pire krompira preostalog od ručka te umaka od bosiljka i mocarele koji su se našli u frižideru.

Monday, May 2, 2016

Slatki kus kus

Nešto slatko (ne previše) i lako za pripremu, u makrobiotičkom stilu. Bez šećera i rafiniranog brašna.

Wednesday, April 27, 2016

Sirovi falafel

Prije nekoliko mjeseci sam dobio na poklon dehidrator koji sada koristim eksperimentirajući sa tzv. "sirovom prehranom". Evo jedan recept iz te kuhinje zaista vrijedan pažnje. Ukoliko nemate dehidrator istu stvar možete pripremiti i bez njega. Kuglice će biti mokrije, ali ne i manje ukusne.

Tuesday, April 19, 2016

Tjestenina od heljde sa blitvom i krompirima

Iako je zima prošla evo jedan zimski recept kojem ne mogu odoliti ni u toplim proljetnim danima. Iako se ovdje radi o tjestenini treba reći da heljda nije žitarica već, botanički gledano, spada u zeljasto povrće.

Monday, April 18, 2016

Krompir punjen kremom od slanutka

Recept nastao na tragu istraživanja kombinacije krompira i humusa koja je sama po sebi dobra. Otišao sam korak dalje i izdubio krompir pa ga punio ne klasičnim humusom, nego kremom od slanutka obogaćenom kaparima. Rezultat je sasvim zadovoljavajući.