Tuesday, November 15, 2016

Punjeni patlidžani (Imam bayildi)

Postoje razne varijacije na temu punjenih patlidžana ali bih ovu iz turske kuhinje izdvojio kao posebno dobru. Navodno imam bayildi znači imam je pao u nesvijest - kada je probao ovo jelo.

Sunday, November 13, 2016

Kus kus sa lisnatim keljom, grožđicama i pinjolima

Zanimljiv mediteranski fusion u kojem se kus-kus, glavna namirnica u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja, kombinuje sa italijanskim, preciznije toskanskim lisnatim keljom u slatko-kiselom umaku.

Monday, October 24, 2016

Malai kofta

Knedle od krompira punjene indijskim oraščićima i grožđicama. Jedan od klasika kulinarske tradicije sjeverne Indije.

Wednesday, October 5, 2016

Špinat sa slanutkom

Špinat sa slanutkom je tipično jelo španske, preciznije andaluzijske kuhinje. Možda se na prvi pogled kombinacija špinata i slanutka ne čini zanimljivom, ali sirće, začini i bijeli luk egzaltiraju i upotpunjavaju ukus ovog jela.

Friday, September 30, 2016

Heljda sa kremom od tikvica i oraha

Odlična kombinacija heljde sa delikatnom kremom od tikvica i oraha. Brzo se pripremi i još brže pojede.

Tuesday, September 13, 2016

Sirova torta od kupina

Predmet novih istraživačkih poduhvata vola od soje su tzv. 'raw vegan' tj. sirove torte. Dakle, torte bez brašna, šećera, jaja... i koja se ne peku.

Sunday, September 4, 2016

Salata od patlidžana i bresaka

Ovo ljeto sam eksperimentisao sa salatama koje kombiniraju voće, povrće i jestivo cvijeće, a ovo je kombinacija koja mi se najviše dopala.