Monday, September 28, 2015

Frico

Budući da nam se bliže hladniji dani evo jedno pravo zimsko, ukusno i zasitno jelo iz italijanske regije Friuli Venecija Đulija. Riječ je o jelu od krompira, ukusa poboljšanog sirom. U orginalnom receptu se koristi sir "Montasio", proizveden u planinskim predjelima spomenute regije, ali će nam sasvim dobro poslužiti i Gauda ili Edamer.

Wednesday, September 23, 2015

Caponata

Jedan od klasika sicilijanske kuhinje. Ljetno jelo na bazi patlidžana i paradajza sa brojnim varijacijama na temu. Navodno da na Siciliji postoji 37 različitih varijacija ovog jela. Budući da sam zadovoljan receptom koji je došao do mene svima ga preporučujem u ovoj formi, a onima koji su željni eksperimentiranja, naravno, ohrabrenje.

Monday, September 21, 2015

Veganski omlet

Jednostavan recept za sve one koji iz bilo kojeg razloga ne konzumiraju jaja a ne žele ostati uskraćeni za ukusan omlet. Da, i to je moguće. Tajni sastojak: brašno od slanutka.

Sunday, September 13, 2015

Salata od sirka sa maslinama i orasima

Sirak, ili sorghum, je žitarica porijekom iz Afrike, a dosta se koristi i u Indiji i Kini. Bogata je željezom, kalijem i fosforom, a predstavlja i dobar izvor proteina i vlakana. Budući da ne sadrži gluten pogodna je i za osobe koje boluju od celijakije.

Wednesday, September 9, 2015

Pura sa grahom

Naletio sam na ovu kombinaciju u nekom receptu i odmah sam procijenio da bi mogla biti dobitna, ali nisam bio siguran oko navedenih količina, pa sam sve malo prilagodio i dodao neke sastojke, a krajnji rezultat je bio zadovoljavajući, što znači da ga vrijedi uvrstiti na blog i ponoviti nekom prilikom. Inače, jelo je više zimskog karaktera, ali kalendarsko ljeto nije spriječilo moje ukućane da mu odaju prigodnu počast i priznanje time što su pojeli servirano i tražili još.

Tuesday, September 8, 2015

Vege tatarski biftek

Nije nužno da tatarski biftek bude od mesa. Vol od soje predlaže osvježavajuće i za nepce ugodno predjelo na bazi slanutka, mrkve i senfa.

Sunday, September 6, 2015

Okruglice od quinoe i tikvica

Još jedan recept od quinoe vrijedan da ga se sačuva na blogu. Meni će sigurno ostati u sjećanju budući da sam se na samom kraju prženja gadno opekao vrelim uljem. Na opekotinu sam prvo stavljao glinu, a kasnije i kantarionovo ulje i bjelanac od jajeta. Mislim da mi je bjelanac najviše pomogao tako da dijelim ovaj savjet, zlu ne trebalo.

Wednesday, September 2, 2015

Energetske pločice

Jubilarni pedeseti recept na ovom blogu je u znaku podizanja energetskog nivoa. Jednostavna i brza priprema sa svega tri sastojka. Datule su odličan izvor prirodnih vlakana,  badem snižava holesterol i grožđice daju osjećaj sitosti.