Monday, December 29, 2014

Nutella vegan


Jednostavna za pripremu, zdrava i u isto vrijeme ukusna. Nutella koju možete napraviti kod kuće je pogodna i veganima budući da sam u ovom receptu koristio mlijeko od soje. Kome to nije bitno može koristiti obično mlijeko. Bilo bi poželjno da je mlijeko sa aromom vanilije, a ako nemate takvo možete staviti štapić vanilije u mlijeko, pustiti da provrije i da se ohladi, pa na taj način dobiti aromu. Ukoliko vam aroma nije bitna ovo možete i preskočiti.

Thursday, December 25, 2014

Slana torta od luka i sira

Evo jedne slane torte koja objedinjuje slatkasti okus luka sa vrhnjem za kuhanje i sirnim namazom po želji. Preporučio bih ABC sir, ali vi odaberite onaj koji smatrate najboljim. Delikatan ukus ove torte možete pojačati začinom koji preferirate: sjemenkama komorača, mažuranom ili kašičicom karija, kako bi dobili jednu malo egzotičniju varijantu.

Thursday, December 18, 2014

Složenac od cvekle i fete sira

Ukusna i na izgled lijepa kockica od fete sira i cvekle iako možda tako ne izgleda na mojoj fotografiji. Priznajem da mi estetika i ukrašavanje hrane nisu jača strana, ali ideja i recept su tu pa ko želi može probati napraviti to bolje tj. ljepše. Ideju sam "pokupio" sa Coolinarike, pa ko baš želi da vidi kako ovaj složenac izgleda u svojoj prirodnoj ljepoti može ga pronaći tamo. Služi se kao salata ili kao hladno predjelo.

Monday, December 15, 2014

Farinata

Jednostavno jelo na bazi brašna od slanutka, vode i maslinovog ulja. Potiče iz kulinarske tradicije italijanske pokrajine Liguria, mada se vremenom proširila i na druge italijanske pokrajine, pa čak i Francusku, Urugvaj i Argentinu, gdje je stigla posredstvom italijanske emigracije.

Saturday, December 13, 2014

Sušeni paradajz

Sušeni paradajz je jedan od specijaliteta italijanske kuhinje. Kod nas je relativno nepoznat, ali primjećujem da ga se u zadnje vrijeme može naći u određenim trgovinama. Može ga se stavljati u razne sosove, salate isl. ali meni ga je najdraže jesti u kombinaciji sa nekim tvrdim sirom i hljebom, uz čašu crnog vina. Paradajz možete sušiti u rerni ili na suncu, što traje 4 do 10 dana, ali je bolje jer tako sušen paradajz zadržava sve vrijedne sastojke. Budući da ga ja kupujem već osušenog ovdje ću opisati samo proces njegove dalje pripreme.

Wednesday, December 10, 2014

Njoke sa gorgonzolom

Ako hoćete da spremite nešto brzo, ukusno i zasitno napravite njoke sa gorgonzolom. Dodate li tome, uz ovaj snježni ambijent i čašu Sky kole (meni nema bolje kole :-), dan će vam biti prelijep nakon toga.

Sunday, December 7, 2014

Bulgur sa tofuom i paprikom

Da se pohvalim jednim vlastitim receptom budući da uglavnom objavljujem recepte koje sam 'pokupio' sa neta ili iz knjiga i kulinarskih časopisa. Kombinacija bulgura i tofua mi je uvijek bila nekako prirodna, dobra, i trebalo je uvijek tu neko povrće da sve to malo "omekša". Probao sam različite vrste povrća u ovoj kombinaciji, ali mi je najviše legla paprika, pa zato ovu kombinaciju prenosim kao optimalnu i po mom ukusu. Što se tiče tofua u ovom receptu, preferiram dimljeni i po mogućnosti crvene paprike.

Friday, December 5, 2014

Juha od leće s gljivama

Još jedan recept koji sam "pokupio" s Coolinarike, a koji je definitivno zaslužio da se nađe kako na ovom blogu tako i na trpezi ponovo. Recept je malo izmijenjen jer nisam imao sve sastojke koji su tamo navedeni, ali je krajnji rezultat i više nego zadovoljavajući. Fina i hranjiva juha za hladne zimske dane.

Monday, December 1, 2014

Kineske proljetne rolnice

Ko je imao priliku jesti u kineskom restoranu mogao je probati i kineske rolnice kao predjelo, a ko ih je probao vjerovatno se "navukao". Makar ja jesam. A kako dugo nisam bio u kineskom restoranu onda sam ih probao praviti kod kuće. Ranije sam dobio na poklon pakovanje orginalnog tijesta za rolnice a vi se možete poslužiti i korama za pitu ili naći na internetu kako se ono pravi.

Friday, November 28, 2014

Tjestenina sa slanutkom

Evo još jedno jelo sa seljačke trpeze, jako dobro za zimske dane, budući da sadrži hranjive sastojke koji zadovoljavaju sve nutritivne potrebe, pa može biti servirano i samostalno. Može ga se pripremiti u različitim varijantama, sa ili bez paradajza, više ili manje "čorbasto" itd. Meni lično najviše odgovara varijanta koju ovdje prenosim, a vi slobodno eksperimentirajte.

Wednesday, November 26, 2014

Ukrajinski boršč

Boršč je supa od cvekle, popularna u Istočnoj Evropi, naročito u ukrajinskoj, ruskoj i poljskoj kuhinji. Orginalna receptura uključuje i meso, uglavnom svinjetinu ili govedinu, ali postoji i varijanta bez mesa koju ovdje predstavljam. Inače postoje različite varijante boršča, naprimjer sa gljivama ili sa slatkovodnom ribom, a slično jelo je šči (ruska supa od kupusa) samo bez cvekle i sa više kupusa.

Saturday, November 22, 2014

Salata od leće, mrkve i fete sira

Iako me uz leće vežu sjećanja na ratne dane to mi je jedna od omiljenih mahunarki koje često pripremam. U našoj kuhinji i nije toliko zastupljena, a i kada jeste onda se uglavnom priprema u nekim "čorbali" varijantama. To nije loše, ali različite svjetske kuhinje su puno kreativnije u pripremi ove namirnice. Recept za ovu salatu je iz italijanske kulinarske tradicije. Dosta je jednostavan, lak za pripremu i ukusan. Prijatno.

Thursday, November 20, 2014

Pita od patlidžana

Turci su bez sumnje izvršili veliki uticaj na bosanskohercegovačku i općenito balkansku kuhinju, na čemu im hvala, ali prosto mi nije jasno kako nas je ova pita zaobišla. Na svu sreću tu je VoS ("vol od soje"), food blogger u potrazi za savršenim okusom i beskompromisni istraživač međunarodne kulinarije, čijem čulu okusa nije promakla ova delicija. Hvala časopisu "Gusto" kojega sam vjerni čitaoc i u čijem sam oktobarskom broju pronašao ovaj recept.

Sunday, November 16, 2014

Blitvaburger

Dok još ima blitve na pijaci dobro je iskoristiti priliku i probati ove pljeskavice od blitve. Inače, još od stare Grčke i Rima, blitva se smatra jednom od najhranjivijih namirnica biljnog porijekla. Kažu da je i Aristotel pisao o njoj u 4. stoljeću prije Nove ere. Može uvijek poslužiti kao zamjena za špinat, a vrijedi i obratno, tako da ukoliko nemate blitve ovo jelo možete napraviti i sa špinatom.

Wednesday, November 12, 2014

Složenac od kiselog kupusa i tjestenine

Budući da se bliži zima evo jedan recept na bazi kiselog kupusa. Ova namirnica obiluje vitaminom B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Recept sam pokupio sa legendarne Coolinarike, eksperimentirajući sa jelima na bazi kiselog kupusa, te od svega što sam probao mogu reći da je ovo moj favorit.

Monday, November 10, 2014

Ribollita

Tradicionalno jelo iz italijanske regije Toskana koje se priprema se od povrća i starog kruha. Ribollita u prevodu znači "dva puta kuhano" i  vuče korijene iz starih vremena kad su sluge za sebe pripremali jela od ostataka hrane sa trpeze bogatih gospodara. Sirotinjsko jelo koje je postiglo svjetsku slavu i danas se služi u renomiranim italijanskim restoranima. Ja sam recept našao na gurmanskoj fb grupi "pojest i popit", pa im ovim putem i zahvaljujem :).

Thursday, November 6, 2014

Bulgur sa tikvom i kremom od špinata

Tek od kada sam počeo na blogu objavljivati recepte jela koja pravim primjećujem koliko je bulgur prisutan u mojoj kuhinji. Dosta ljudi ne zna o čemu se radi, pa evo da pojasnim. Bulgur je kuhana, osušena i usitnjena pšenica, zbog čega joj je značajno skraćeno vrijeme kuhanja. Često se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Turske. Za one koji do sada nisu probali bulgur ovo je idealan recept za upoznavanje s ovom namirnicom.

Tuesday, November 4, 2014

Kelj sa tahinom

Ne postoje neukusne namirnice već samo nepoznavanje adekvatnog načina pripreme. To uvijek imam na umu kada istražujem kako bih mogao od neke, ne baš omiljene namirnice, napraviti jelo zadovoljavajućeg okusa. Što se tiče kelja to mi je uspjelo s ovim receptom.

Friday, October 31, 2014

Turske ćufte od leće i bulgura (Mercimek Köftesi)

Mercimek Köftesi, biser turske kuhinje, da se tako izrazim :-). Jednostavno za pripremu, brzo i ukusno. Drugim riječima, kud' svi Turci tud' i male ćufte :-). Zezam se. Ali stvarno. Turska kuhinja mi je u samom vrhu. Možda odmah poslije indijske i libanske. Sve u svemu, leće i bulgur su dobra raja.

Tuesday, October 28, 2014

Rižoto sa tikvom

Tikva je zakon. Ko to do sada nije skontao dobro bi mu bilo da što prije skonta. Prava jesenja klopa. Zrela, žuta ili narandžasta, punog okusa a blaga... Ovo je totalno jednostavan recept za rižoto, ali po mome mišljenju spada među najbolje.

Thursday, October 23, 2014

"Mujaddarah" od leće i bulgura

Evo jedan recept iz kulinarske tradicije bliskoistočnih zemalja, tačnije iz Palestine, mada se u tim krajevima sva jela u kojima je leće kuhano zajedno sa rižom nazivaju "mujaddarah". Nisam greškom naveo rižu umjesto bulgura jer je to ustvari klasični recept za pripremanje ovog jela, ali može ga se pripremati i sa bulgurom što je, po mom mišljenju, bolja varijanta.


Wednesday, October 22, 2014

"Masala" od gljiva

U indijskoj kuhinji termin 'masala' označava mješavinu začina, a znanje o njihovom uspješnom kombiniranju predstavlja centralni momenat kulinarskog umijeća. Osim mješavine začina u ovom receptu se koristi i kokosovo mlijeko, namirnica relativno nepoznata kod nas, a koja se često koristi u kuhinjama Dalekog istoka. Dakle, ovdje je riječ o začinjenim gljivama kuhanim u kokosovom mlijeku i soku od svježeg paradajza. Priprema ovog jela će miomirisima ispuniti vašu kuhinju i stan, što izaziva divan osjećaj poznat svima koji su eksperimentisali sa indijskom kuhinjom, a blag i delikatan okus će zadovoljiti svako nepce u potrazi za savršenim okusom :-).