Wednesday, December 16, 2015

Salata od paprika, tikve i slanutka

Jedna od boljih salata koju sam probao. Kombinacija tikve, paprike, slanutka i zelene salate, ukusa obogaćenog sušenim paradajzom i ljutom papričicom.

Wednesday, December 9, 2015

Varivo od slanutka

Već duže vrijeme nisam objavio ništa iz meni omiljene indijske kuhinje, pa da ispravim tu "nepravdu" evo jedan  indijski 'kari' od slanutka. Tradicionalni recept sam malo prilagodio svome ukusu i nadam se da će vam se svidjeti.

Monday, November 30, 2015

Keksi od kestenovog i heljdinog brašna

Moj zadnji izazov u autoprodukciji prehrambenih namirnica odnosi se na kekse. Probao sam nekoliko recepata i prenosim ovaj koji smatram vrijednim da ga se objavi i podijeli sa drugima.

Thursday, November 26, 2015

Čorba od paradajza i starog hljeba

Jedno tradicionalno jelo iz italijanske Toskane. Jednostavno za pripremu, ukusno i na tragu iskorištavanja namirnica kojima ističe rok trajanja. U ovom slučaju radi se o starom hljebu i zrelom paradajzu. Ovaj, kao i mnogi drugi recepti iz bogate italijanske gastronomske ponude, vuče porijeklo iz sirotinjske, seljačke tradicije.

Monday, November 23, 2015

Zapečeni kelj

Evo jedan dobar recept ako ne znate kako iskoristiti ostatke povrća. Ja sam se poslužio keljom i tikvicama, ali mogućnosti su neograničene. Jelo je dobro i kada se ohladi tako da ga možete koristiti i dan kasnije.

Tuesday, November 17, 2015

Marinirane gljive

Ovo je jedan od boljih načina za pripremu gljiva koji sam probao. Idealno kao prilog jelima od povrća, tjestenine ili riže. Hvala internet stranici Coolinarika na kojem sam pronašao ovaj recept.

Thursday, November 12, 2015

Leća s kiselim kupusom

Sjetio sam se ovih dana jednog recepta koji sam davno pronašao u jednoj makrobiotičkoj kuharici. Jedno od onih jednostavnih a dobrih jela, namijenjenih ljubiteljima kiselog kupusa. Sezona jesen/zima je idealno vrijeme za ovaj recept.

Wednesday, November 4, 2015

Salata od prosa sa tofuom i tikvicama

Jedan recept nastao na bazi eksperimentisanja sa bezglutenskom prehranom tj. prosom, žitaricom koja ne sadrži gluten. Kombinirao sam ovu drevnu i nutritivno visokovrijednu žitaricu sa tofuom i tikvicama i rezultat je zadovaljavajući.

Tuesday, October 27, 2015

Nabujak od tikve

Nastavljamo sa sezonskim namirnicama u jesenjim bojama. Slijedi jedan od najboljih načina za pripremu tikve koji sam isprobao. Tikva inače obiluje vitaminima, mineralnim sastojcima i biljnim vlaknima, pa bi bilo dobro kada biste je više koristili u prehrani.

Monday, October 19, 2015

Zeleni kroketi

Ukoliko su vam dosadili klasični kroketi od krompira ili želite izbjeći prženje u dubokom ulju, evo jedne zdravije, a možda i ukusnije varijante. Kroketi se zelene od blitve i brokule i nisu prženi u dubokom ulju.

Wednesday, October 14, 2015

Zapečeni špinat

Jedan recept za sve ljubitelje špinata. Špinat je bogat je vitaminom C koji jača imunitet i pospješuje apsorpciju željeza, vitaminom A koji je dobar za kožu i sluznicu te vitaminima B-kompleksa koji djeluju na stvaranje crvenih krvnih stanica. Od minerala najviše ima kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Friday, October 9, 2015

Okruglice od graška i badema

Ove okruglice su jednostavne za pripremu i siguran sam da će se vam se svidjeti. Osim toga ovo je svojevrsna vitaminsko-proteinska bomba zahvaljujući grašku koji ima veliki sadržaj visokovrijednih proteina i bademima koji su prava riznica vitamina i minerala.

Monday, October 5, 2015

Proso i tikva sa hrskavim sjemenkama

Stigla je jesen a sa njom se na trpezu neizostavno vraća i tikva. Prošle godine sam isprobao dosta novih recepata na bazi tikve a izgleda da istim ritmom nastavljam i u ovoj godini. S tim u vezi evo jedne dobre kombinacije sa prosom čiji cjelovit okus dodatno egzaltiraju orasi i sjemenke sezama.

Monday, September 28, 2015

Frico

Budući da nam se bliže hladniji dani evo jedno pravo zimsko, ukusno i zasitno jelo iz italijanske regije Friuli Venecija Đulija. Riječ je o jelu od krompira, ukusa poboljšanog sirom. U orginalnom receptu se koristi sir "Montasio", proizveden u planinskim predjelima spomenute regije, ali će nam sasvim dobro poslužiti i Gauda ili Edamer.

Wednesday, September 23, 2015

Caponata

Jedan od klasika sicilijanske kuhinje. Ljetno jelo na bazi patlidžana i paradajza sa brojnim varijacijama na temu. Navodno da na Siciliji postoji 37 različitih varijacija ovog jela. Budući da sam zadovoljan receptom koji je došao do mene svima ga preporučujem u ovoj formi, a onima koji su željni eksperimentiranja, naravno, ohrabrenje.

Monday, September 21, 2015

Veganski omlet

Jednostavan recept za sve one koji iz bilo kojeg razloga ne konzumiraju jaja a ne žele ostati uskraćeni za ukusan omlet. Da, i to je moguće. Tajni sastojak: brašno od slanutka.

Sunday, September 13, 2015

Salata od sirka sa maslinama i orasima

Sirak, ili sorghum, je žitarica porijekom iz Afrike, a dosta se koristi i u Indiji i Kini. Bogata je željezom, kalijem i fosforom, a predstavlja i dobar izvor proteina i vlakana. Budući da ne sadrži gluten pogodna je i za osobe koje boluju od celijakije.

Wednesday, September 9, 2015

Pura sa grahom

Naletio sam na ovu kombinaciju u nekom receptu i odmah sam procijenio da bi mogla biti dobitna, ali nisam bio siguran oko navedenih količina, pa sam sve malo prilagodio i dodao neke sastojke, a krajnji rezultat je bio zadovoljavajući, što znači da ga vrijedi uvrstiti na blog i ponoviti nekom prilikom. Inače, jelo je više zimskog karaktera, ali kalendarsko ljeto nije spriječilo moje ukućane da mu odaju prigodnu počast i priznanje time što su pojeli servirano i tražili još.

Tuesday, September 8, 2015

Vege tatarski biftek

Nije nužno da tatarski biftek bude od mesa. Vol od soje predlaže osvježavajuće i za nepce ugodno predjelo na bazi slanutka, mrkve i senfa.

Sunday, September 6, 2015

Okruglice od quinoe i tikvica

Još jedan recept od quinoe vrijedan da ga se sačuva na blogu. Meni će sigurno ostati u sjećanju budući da sam se na samom kraju prženja gadno opekao vrelim uljem. Na opekotinu sam prvo stavljao glinu, a kasnije i kantarionovo ulje i bjelanac od jajeta. Mislim da mi je bjelanac najviše pomogao tako da dijelim ovaj savjet, zlu ne trebalo.

Wednesday, September 2, 2015

Energetske pločice

Jubilarni pedeseti recept na ovom blogu je u znaku podizanja energetskog nivoa. Jednostavna i brza priprema sa svega tri sastojka. Datule su odličan izvor prirodnih vlakana,  badem snižava holesterol i grožđice daju osjećaj sitosti. 

Monday, August 24, 2015

Quinoa sa kukuruzom i tofuom


Na quechua jeziku quinoa znači “majka”, a drevni Indijanci smatrali su je gotovo savršenom hranom. Jedna je od najstarijih žitarica na svijetu koja je kultivirana u Andama na području Perua, Čilea i Bolivije prije 5 000 godina. Svjetska zdravstvena organizacija (FAO) uspoređuje hranjivost i nutritivni sastav s namirnicom kao što je mlijeko.

Thursday, June 18, 2015

Popečci od tikvica

Ako nemate puno vremena na raspolaganju evo nešto brzo i jednostavno za pripremu. Tikvice sadrže raznovrsne nutrijente koji potiču zdravlje organizma, a visok udio vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu. 

Sunday, June 14, 2015

Borani-E Bademjan

Borani-E Bademjan -varivo od patlidžana - je tipično jelo afganistanske kuhinje, neizostavno na proslavama, vjenčanjima i porodičnim okupljanjima. Služi se uz rižu, glavni sastojak svakog afganistanskog obroka.

Tuesday, June 2, 2015

Palenta od heljde sa sirom

Jednostavno i dobro. Imao sam vrećicu heljdine palente i ne baš najbolja prethodna iskustva sa tom namirnicom, pa sam se mislio šta i kako. Iskombinirao sam je sa gauda sirom i rezultat me se dojmio da sam ga odlučio zapisati ovdje da se ne zaboravi i ponovi.

Saturday, May 30, 2015

Pljeskavice od prosa

Proso je nepravedno zanemarena žitarica u našim krajevima, ali i to se polako mijenja, najviše zahvaljujući rastu interesovanju za tzv. "zdravu hranu". Naročito se preporučuje ljudima koji slijede bezglutenski režim prehrane, budući da ne sadrži gluten. Proso je idealna namirnica i za vegetarijance s obzirom da sadrži 15 posto bjelančevina, a uz to je bogato vlaknima i vitaminima B-kompleksa.

Wednesday, May 13, 2015

Sataraš

Iako još nije počela prava sezona ljetnog povrća već sada se u trgovinama može naći sve što je potrebno za ovo lagano jelo za toplije dane. Kod nas se sataraš smatra vojvođansko-slavonskim jelom mađarskog porijekla, ali može se reći da mnoge kuhinje imaju neku sličnu varijantu ovog jela, npr. francuski ratatouile, italijanska peperonata itd. Što se tiče paprike najbolji izbor za sataraš je žuta babura.

Thursday, April 30, 2015

Slanutak sa porilukom

Nisam baš neki veliki ljubitelj Jamie Olivera, ali budući da i ćorava koka ubode zrno tako se i meni svidi ponešto od njega. Doduše, nije da mi se ne sviđa toliko to što kuha već ne volim taj pristup "sve za 15 minuta", kao ni prateći spektakl, "goli kuhar" priču isl. Na stranu taj rivalitet i konkurencija evo jedan njegov recept koji mi je sasvim ok.

Saturday, April 25, 2015

Bulgur sa sezamom i lješnjacima

Bulgur je izuzetno cijenjena namirnica u kuhinji vola od soje. Ovdje ga kombiniramo sa sezamom koji je bogat magnezijem i lješnjacima koji obiluju vitaminima da bi na kraju dobili izuzetno zdrav i ukusan obrok.

Sunday, April 19, 2015

Sirnica

Moram priznati nešto. Tolike sam godine nabio u guzicu, oženio se, djecu izrodio, a nisam naučio jufku rasukat. Doduše napravim ja tu i tamo poneku pitu, od onih kupovnih jufki, al' nije to - to. Helem, kontam nešto večeras, dok žena gleda zmajeve, mogo bi se ja bacit na sukanje, pa kud puklo da puklo. Vol od soje ne preza pred kulinarskim izazovima. Ispalo je ok. Sirnica. Sada se haman ne bih sramio ni u dimijama čaršijom prošetati.

Saturday, April 11, 2015

Leće sa špinatom

Leće i špinat su česta kombinacija u bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji. U ovom receptu su glavni sastojci jednog indijskog 'dhala' koji vas neće razočarati.

Thursday, April 2, 2015

Rižoto sa graškom i kikirikijem

Kombinacija riže i graška će vas sigurno asocirati na klasični rizi-bizi, ali ovdje je riječ o malo drugačijem receptu. Osim kurkume koju uvijek volim dodati u rižoto, tu je i kikiriki koji se sasvim dobro uklapa u ovu kombinaciju. Možda niste znali ali kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, lećom, grahom i ostalima, a ne orašastim plodovima kako većina misli (ili ja mislim da misli :-)).

Thursday, March 26, 2015

Kukuruzne projice sa sirom

Ove jednostavne projice sa kukuruznim brašnom i sirom su odličan izbor kada nemate puno vremena na raspolaganju, a uz malo kreativnosti uvijek mogu biti različite i zanimljive. Možete im mijenjati sastojke i po želji dodati obareno povrće ( blitva, špinat, brokoli itd.).

Sunday, March 22, 2015

Korma od patlidžana

Korma (tur. kavurma) je jelo porijeklom iz Južne Azije i sastoji se od mesa ili povrća pirjanog u začinjenom umaku od jogurta, vrhnja ili kao što je u ovom slučaju od kokosovog mlijeka. Korma ustvari znači pirjanje tako da bi se ovo jelo na našem jeziku moglo nazvati pirjan od patliđana, ali budući da se radi o indijskom jelu odlučio sam zadržati orginalni naziv.

Monday, March 16, 2015

Knedle od griza i sira

Evo još jednog starinskog recepta. Knedle, koje se kod nas često nazivaju i okruglice, su dio austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje. Mogu se praviti od brašna, krompira, starog hljeba ili griza, kao što sam ja uradio u receptu koji ovdje prenosim.

Monday, March 9, 2015

Zapečeni celer sa vrhnjem i sirom

Uprkos svim nutritivnim i zdravstvenim prednostima, celer je u našoj kuhinji prilično zapostavljen. S tim u vezi evo jedan recept koji bi mogao promijeniti vaš odnos prema celeru.

Friday, March 6, 2015

Rižoto sa pirom i paprikom

Pir, krupnik ili dinkel (njemački naziv) je isti naziv za jednu od najstarijih žitarica na svijetu. Radi se o izuzetno hranjivoj žitarici koju možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Lako je probavljiva i sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).

Saturday, February 28, 2015

Torta od mrkve i badema

Nisam imao namjeru objavljivati recepte za torte, koje inače i rijetko pravim, ali ovo mi je jedna od omiljenih, pa sam odlučio podijeliti recept. Zaintrigirala me ideja torte od mrkve kada sam prije par godina našao ovaj recept, pa sam ga odlučio isprobati i rezultat mi se toliko svidio da sam ga zadržao i od tada ga pravim u specijalnim prilikama.

Wednesday, February 25, 2015

Slana torta od brokula i mrkve

Brokula je jedna od najstarijih kupusnjača, izuzetno zdrava namirnica poznata po efikasnosti u liječenju nekih vrsta karcinoma i srčanih bolesti. Naziv biljke potječe od talijanske riječi "brocco" što znači izdanak. Budući da i mrkva, kao veliki izvor antioksidansa - karotenoida, ima blagotvoran učinak na zdravlje, možemo reći da kombinacija ove dvije namirnice predstavlja dobar primjer zdrave prehrane. Osim, naravno, praznika za vaša rafinirana gurmanska osjetila.

Tuesday, February 17, 2015

Chole

Ovaj recept predstavlja tradicionalno jelo indijske regije Punjab. Bazira se na slanutku i kiselo-ljutkastog je okusa. Za njegovu pripremu u Indiji koriste specifičnu vrstu slanutka tzv. kala chana-dal, ali ukoliko niste u prilici da isti nabavite slobodno se poslužite običnim slanutkom koji možete naći u trgovini.

Saturday, February 7, 2015

Sambar od tikve

Sambar je jedno od brojnih jela indijske kuhinje bazirano na mahunarkama i povrću. Riječ je o "čorbastom" jelu uz koje se uglavnom služi riža, papadum (vrsta indijske pogače) ili dosa (slane palačinke od slanutkovog brašna). Okus jela dosta zavisi od začina koje koristite, a nezaobilazan je 'sambarov prah' koji predstavlja mješavinu indijskih začina, nešto slađu od ostalih indijskih mješavina. Varijacija sambara koju sam probao i prenosim je na bazi tikve i mungo graha.

Monday, February 2, 2015

Grah na meksički način

Ako ste ljubitelji graha i meksičke kuhinje onda će vam se ovaj recept sigurno svidjeti. Budući da sam koristio grah iz konzerve jelo je napravljeno relativno brzo i jako je ukusno.

Thursday, January 29, 2015

Bučnica

Bučnica je zagorski naziv za pitu od  tikve i svježeg sira. Za pripremu bučnice se koristi tikva (buča) koja ima svijetlo, skoro bijelo "meso". To je ona vrsta tamno zelene tikve izvana, za razliku od recimo narančaste tikve koja ima žuto "meso". U ovom receptu ne navodim kako se pravi tijesto za bučnicu budući da ja uglavnom koristim kupovno. Ko želi da sam pripremi tijesto recept može lako naći na internetu.

Wednesday, January 21, 2015

Poriluk s krompirom

Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka iz porodice lukova, ali znatno blažeg okusa i mirisa od crvenog ili bijelog luka. Može ga se pripremati na razne načine a jedna od najčešćih kombinacija je s krompirom. Ovo je moj osnovni recept za pripremanje poriluka s krompirom.

Sunday, January 18, 2015

Abšmalcane mahune

Abšmalcane mahune je naziv starog, zagorskog jela, a odnosi se na kuhane mahune pirjane na maslacu, zajedno sa prezlom. Ovdje prenosim bazični recept koji se može dodatno obogatiti kombinacijama koje navodim na kraju recepta. U pripremi ovog jela obično koristim neku od ovih kombinacija, budući da stvarno poboljša okus jela.  

Thursday, January 15, 2015

Allo gobi

Allo gobi, izgovara se "alu gobi", je jelo iz indijske i pakistanske kuhinje, na bazi karfiola, krompira i začina svojstvenih tim krajevima. U prevodu to jednostavno znači karfiol (allo) i krompir (gob(h)i). Postoje različite varijacije jela, npr. sa graškom, paradajzom itd., ali osnovne namirnice ostaju uvijek iste.



Monday, January 12, 2015

Rižoto s kruškama i gorgonzolom

Rižoto s kruškama i gorgonzolom je profinjeno jelo koje možete služiti u posebnim prilikama kada želite biti sigurni da će egzotična kombinacija predstavljati pun pogodak. Meka i sočna kruška ublažava okus gorgonzole, a sve skupa je obogaćeno orasima. U pripremi ovog jela možete koristiti i konjak što dodatno egzaltira okus. Po meni nećete pogriješiti ako se odlučite eksperimentisati na ovaj način, ali to ostavljam na slobodnu procjenu. Umjesto konjaka može se koristiti i bijelo vino, a jelo je sasvim ok i bez jednog i drugog.

Sunday, January 4, 2015

Rimski njoki

Prvi recept vola od soje u 2015. godini je još jedan specijalitet italijanske kuhinje, tačnije regije Lazio, u međunarodnoj kuhinji poznat kao "gnocchi alla romana" (rimski njoki). Riječ je o pšeničnoj krupici (grizu) kuhanoj u mlijeku i obogaćenoj parmezanom i žumancima od jaja. Jedno od onih jela koja predstavljaju spoj jednostavne pripreme i vrhunskog okusa.