Thursday, March 26, 2015

Kukuruzne projice sa sirom

Ove jednostavne projice sa kukuruznim brašnom i sirom su odličan izbor kada nemate puno vremena na raspolaganju, a uz malo kreativnosti uvijek mogu biti različite i zanimljive. Možete im mijenjati sastojke i po želji dodati obareno povrće ( blitva, špinat, brokoli itd.).

Sunday, March 22, 2015

Korma od patlidžana

Korma (tur. kavurma) je jelo porijeklom iz Južne Azije i sastoji se od mesa ili povrća pirjanog u začinjenom umaku od jogurta, vrhnja ili kao što je u ovom slučaju od kokosovog mlijeka. Korma ustvari znači pirjanje tako da bi se ovo jelo na našem jeziku moglo nazvati pirjan od patliđana, ali budući da se radi o indijskom jelu odlučio sam zadržati orginalni naziv.

Monday, March 16, 2015

Knedle od griza i sira

Evo još jednog starinskog recepta. Knedle, koje se kod nas često nazivaju i okruglice, su dio austrijske, njemačke, mađarske, hrvatske i češke kuhinje. Mogu se praviti od brašna, krompira, starog hljeba ili griza, kao što sam ja uradio u receptu koji ovdje prenosim.

Monday, March 9, 2015

Zapečeni celer sa vrhnjem i sirom

Uprkos svim nutritivnim i zdravstvenim prednostima, celer je u našoj kuhinji prilično zapostavljen. S tim u vezi evo jedan recept koji bi mogao promijeniti vaš odnos prema celeru.

Friday, March 6, 2015

Rižoto sa pirom i paprikom

Pir, krupnik ili dinkel (njemački naziv) je isti naziv za jednu od najstarijih žitarica na svijetu. Radi se o izuzetno hranjivoj žitarici koju možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Lako je probavljiva i sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).