Postoje razne varijacije na temu punjenih patlidžana ali bih ovu iz turske kuhinje izdvojio kao posebno dobru. Navodno imam bayildi znači imam je pao u nesvijest - kada je probao ovo jelo.
Tuesday, November 15, 2016
Sunday, November 13, 2016
Kus kus sa lisnatim keljom, grožđicama i pinjolima
Zanimljiv mediteranski fusion u kojem se kus-kus, glavna namirnica u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja, kombinuje sa italijanskim, preciznije toskanskim lisnatim keljom u slatko-kiselom umaku.
Monday, October 24, 2016
Malai kofta
Knedle od krompira punjene indijskim oraščićima i grožđicama. Jedan od klasika kulinarske tradicije sjeverne Indije.
Wednesday, October 5, 2016
Špinat sa slanutkom
Špinat sa slanutkom je tipično jelo španske, preciznije andaluzijske kuhinje. Možda se na prvi pogled kombinacija špinata i slanutka ne čini zanimljivom, ali sirće, začini i bijeli luk egzaltiraju i upotpunjavaju ukus ovog jela.
Friday, September 30, 2016
Heljda sa kremom od tikvica i oraha
Odlična kombinacija heljde sa delikatnom kremom od tikvica i oraha. Brzo se pripremi i još brže pojede.
Tuesday, September 13, 2016
Sirova torta od kupina
Predmet novih istraživačkih poduhvata vola od soje su tzv. 'raw vegan' tj. sirove torte. Dakle, torte bez brašna, šećera, jaja... i koja se ne peku.
Sunday, September 4, 2016
Salata od patlidžana i bresaka
Ovo ljeto sam eksperimentisao sa salatama koje kombiniraju voće, povrće i jestivo cvijeće, a ovo je kombinacija koja mi se najviše dopala.
Tuesday, July 19, 2016
Vege burger od mrkve i kikirikija
Jedan poseban vege burger za ljubitelje kikirikija. Ako volite kikiriki onda ćete voliti i ovaj recept.
Saturday, July 16, 2016
Špinat sa jogurt kremom
Thursday, July 7, 2016
Pir sa tikvicama i sušenim paradajzom
Nastavljam sa receptima ove drevne i zdrave žitarice koja je definitivno pronašla svoje mjesto u mojoj ljetnoj kuhinji.
Thursday, June 30, 2016
Salata od slanutka
Nastavljam sa receptima za ljetne salate. Ovo je idealno vegeterijansko jelo za lagan ljetni ručak. Dobar i za plažu :-).
Tuesday, June 28, 2016
Pir sa avokadom, narančom i kaparima
Pir (krupnik, dinkel, spelta) je jedna od najstarijih vrsta žitarica, a potiče iz Azije. Sadrži manje glutena od pšenice pa je dobro podnose i neke osobe intolerantne na gluten. U kombinacija sa avokadom i narančom predstavlja pomalo egzotičnu ali osvježavajuću i ukusnu salatu idealnu za ljetne dane.
Monday, June 27, 2016
Quinoa burger
Ovo je sigurno jedan od boljih vege burgera koje sam probao. Osobitost quinoe leži u visokom udjelu i kvaliteti proteina, koji obuhvaćaju
sve esencijalne aminokiseline, a osobito je bogata lizinom koji sudjeluje u
procesima rasta i zacjeljivanja tkiva.
Sunday, June 19, 2016
Salata od tjestenine, graška i tikvica
Dolaskom toplijih dana i bogatijim izborom svježeg povrća sve češća kombinacija u mojoj kuhinji su hladne salate na bazi tjestenine. Evo jedan takav jednostavan i ukusan recept.
Tuesday, June 7, 2016
Krem juha od graška i kokosovog mlijeka
Tokom jedne facebook rasprave o grašku spomenuta je kombinacija graška i kokosa koja mi se odmah učinila zanimljivom pa sam je isprobao. Rezultat je više nego dobar čime ovaj recept zasluženo pronalazi svoje mjesto na ovom blogu, a evo i recept za one koji žele da ga i sami probaju.
Friday, May 27, 2016
Tjestenina sa mladim bobom
Jedno tipično mediteransko jelo sa namirnicom koja se u našim krajevima ne koristi baš često. To je prava šteta jer je bob odličan izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. Svježe ubran bob, kao u ovom receptu, se ne treba puno kuhati, a može ga se konzumirati i sirovog.
Tuesday, May 24, 2016
Pohovani grašak u slanutkovu brašnu
Pakora je temin za prženo predjelo iz indijske kuhinje i odnosi se na povrće pohovano u brašnu od slanutka. Ja sam koristio grašak a može se pripremiti i sa špinatom, karfiolom, lukom, patlidžanima, krompirom....
Friday, May 6, 2016
Torta od krompira u umaku od bosiljka
Nije rijedak slučaj da dobra nova jela nastanu kada se koriste ostaci hrane od prethodnog objeda. Ovaj recept je baš tako nastao. Od pire krompira preostalog od ručka te umaka od bosiljka i mocarele koji su se našli u frižideru.
Monday, May 2, 2016
Slatki kus kus
Nešto slatko (ne previše) i lako za pripremu, u makrobiotičkom stilu. Bez šećera i rafiniranog brašna.
Wednesday, April 27, 2016
Sirovi falafel
Prije nekoliko mjeseci sam dobio na poklon dehidrator koji sada koristim eksperimentirajući sa tzv. "sirovom prehranom". Evo jedan recept iz te kuhinje zaista vrijedan pažnje. Ukoliko nemate dehidrator istu stvar možete pripremiti i bez njega. Kuglice će biti mokrije, ali ne i manje ukusne.
Tuesday, April 19, 2016
Tjestenina od heljde sa blitvom i krompirima
Iako je zima prošla evo jedan zimski recept kojem ne mogu odoliti ni u toplim proljetnim danima. Iako se ovdje radi o tjestenini treba reći da heljda nije žitarica već, botanički gledano, spada u zeljasto povrće.
Monday, April 18, 2016
Krompir punjen kremom od slanutka
Recept nastao na tragu istraživanja kombinacije krompira i humusa koja je sama po sebi dobra. Otišao sam korak dalje i izdubio krompir pa ga punio ne klasičnim humusom, nego kremom od slanutka obogaćenom kaparima. Rezultat je sasvim zadovoljavajući.
Monday, April 11, 2016
Kus kus loptice
Kus-kus je poznat kao "najmanja tjestenina na svijetu", a nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice. Iako relativno često koristim ovu namirnicu u kuhinji ovo je prvi recept s kus kusom koji objavljujem na blogu. Najčešće ga pripremam sa povrćem na vrlo jednostavan način pa nisam smatrao da bi moglo biti zanimljivo za objavu. Recept koji slijedi je iznimka zbog malo drugačijeg načina pripreme, a i krajnji rezultat je zadovoljavajući. Prijatno.
Wednesday, March 30, 2016
Omlet sa paradajzom u sosu od bosiljka
Ukoliko vam je dosadio klasični omlet od jaja evo jedne drugačije i po mom mišljenju ukusnije verzije. Sos od bosiljka ('pesto genovese') ovom omletu daje jedan odlučniji okus dok paradajz u sve unosi dašak svježine i kolorita.
Monday, March 21, 2016
Chelow (Iranska riža)
Za rođendan sam dobio knjigu "Osnove bliskoistočne kuhinje" i evo prvi recept koji sam probao iz nje. Riječ je o jednom od načina na koji pripremaju rižu u Iranu. Za pripremu ovog jela bitno je koristiti teflonsku ili neku tavu za koju se hrana neće lijepiti.
Thursday, March 17, 2016
Grašak s noklicama
Grašak spada u mahunarke s najbogatijim hranjivim tvarima, a posebno bi ga trebali uključiti u prehranu ako često osjećate umor jer njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar stanica organizma. Zbog toga evo jedan recept iz bakine kuharice za sve graškoljupce.
Monday, March 7, 2016
Njoki od prosa u umaku od šparoga i badema
Jedan eksperimentalni recept. Njoki od prosa u umaku od šparoga i badema. Ako nemate šparoge možete koristiti i kupovni umak od bosiljka ('pesto') ili paradajz sos, kako vam već odgovara.
Monday, February 22, 2016
Marokanska čorba od crvene leće
Jedno od zanimljivijih čorbastih jela na bazi leće. Ukoliko nemate crvene leće jelo na isti način možete pripremiti i od žute ili sa slanutkom. Harmonija okusa.
Monday, February 15, 2016
Volovska pita
Evo kako vol od soje pravi pitu. Teško je reći da li se radi o zeljanici, krompirači ili sirnici budući da ima svega, ali pošto među sastojcima dominira blitva onda bih je klasifikovao kao zeljanicu.
Friday, February 12, 2016
Karfiol i slanutak na bračnom putovanju u Indiji
Jedan recept za sve ljubitelje indijske i začinjene hrane. Može se poslužiti sa kuhanom basmati rižom. Recept je preuzet iz magazina "Canadian Living" i prvenstveno objavljen na Coolinarici.
Monday, February 8, 2016
Kukuruzni popečci s brokulom i gljivama
Od kukuruzne krupice
može se napraviti puno više od uobičajene palente. Evo jedan prijedlog
kako od brokula, šampinjona i već spomenute kukuruzne krupice
napraviti ukusne, lagane i zdrave popečke.
Thursday, February 4, 2016
Grah i blitva u strastvenom zagrljaju
Evo jedne zanimljive kombinacije da nas zagrije u ove zimske dane. Blitvu možete zamijeniti špinatom ili kupusom, po želji.
Monday, February 1, 2016
Sarma od soje
Sve se u životu moze naučiti osim zavijanja sarme. Za to se rodiš sa natprirodnim sposobnostima. Ja ću ovdje objasniti kako pravim sarmu od soje, s tim da za rolanje iste ostavljam svakome da se samostalno oproba, budući da tu ne pomažu objašnjenja.
Monday, January 25, 2016
Špageti u umaku od crnog kupusa
Crni kupus ('cavolo nero') je najzanimljivija prehrambena biljka koju sam otkrio u Toskani. Probao sam je pripremati u raznim kombinacijama i svaki put je ispalo dobro, ali ovaj umak je ipak nešto posebno. Do te mjere sam zadovoljan rezultatom da se pitam kako se niko prije mene nije dosjetio komercijalizirati ovo i obogatiti se :-).
Subscribe to:
Posts (Atom)