Monday, December 29, 2014

Nutella vegan


Jednostavna za pripremu, zdrava i u isto vrijeme ukusna. Nutella koju možete napraviti kod kuće je pogodna i veganima budući da sam u ovom receptu koristio mlijeko od soje. Kome to nije bitno može koristiti obično mlijeko. Bilo bi poželjno da je mlijeko sa aromom vanilije, a ako nemate takvo možete staviti štapić vanilije u mlijeko, pustiti da provrije i da se ohladi, pa na taj način dobiti aromu. Ukoliko vam aroma nije bitna ovo možete i preskočiti.

Thursday, December 25, 2014

Slana torta od luka i sira

Evo jedne slane torte koja objedinjuje slatkasti okus luka sa vrhnjem za kuhanje i sirnim namazom po želji. Preporučio bih ABC sir, ali vi odaberite onaj koji smatrate najboljim. Delikatan ukus ove torte možete pojačati začinom koji preferirate: sjemenkama komorača, mažuranom ili kašičicom karija, kako bi dobili jednu malo egzotičniju varijantu.

Thursday, December 18, 2014

Složenac od cvekle i fete sira

Ukusna i na izgled lijepa kockica od fete sira i cvekle iako možda tako ne izgleda na mojoj fotografiji. Priznajem da mi estetika i ukrašavanje hrane nisu jača strana, ali ideja i recept su tu pa ko želi može probati napraviti to bolje tj. ljepše. Ideju sam "pokupio" sa Coolinarike, pa ko baš želi da vidi kako ovaj složenac izgleda u svojoj prirodnoj ljepoti može ga pronaći tamo. Služi se kao salata ili kao hladno predjelo.

Monday, December 15, 2014

Farinata

Jednostavno jelo na bazi brašna od slanutka, vode i maslinovog ulja. Potiče iz kulinarske tradicije italijanske pokrajine Liguria, mada se vremenom proširila i na druge italijanske pokrajine, pa čak i Francusku, Urugvaj i Argentinu, gdje je stigla posredstvom italijanske emigracije.

Saturday, December 13, 2014

Sušeni paradajz

Sušeni paradajz je jedan od specijaliteta italijanske kuhinje. Kod nas je relativno nepoznat, ali primjećujem da ga se u zadnje vrijeme može naći u određenim trgovinama. Može ga se stavljati u razne sosove, salate isl. ali meni ga je najdraže jesti u kombinaciji sa nekim tvrdim sirom i hljebom, uz čašu crnog vina. Paradajz možete sušiti u rerni ili na suncu, što traje 4 do 10 dana, ali je bolje jer tako sušen paradajz zadržava sve vrijedne sastojke. Budući da ga ja kupujem već osušenog ovdje ću opisati samo proces njegove dalje pripreme.

Wednesday, December 10, 2014

Njoke sa gorgonzolom

Ako hoćete da spremite nešto brzo, ukusno i zasitno napravite njoke sa gorgonzolom. Dodate li tome, uz ovaj snježni ambijent i čašu Sky kole (meni nema bolje kole :-), dan će vam biti prelijep nakon toga.

Sunday, December 7, 2014

Bulgur sa tofuom i paprikom

Da se pohvalim jednim vlastitim receptom budući da uglavnom objavljujem recepte koje sam 'pokupio' sa neta ili iz knjiga i kulinarskih časopisa. Kombinacija bulgura i tofua mi je uvijek bila nekako prirodna, dobra, i trebalo je uvijek tu neko povrće da sve to malo "omekša". Probao sam različite vrste povrća u ovoj kombinaciji, ali mi je najviše legla paprika, pa zato ovu kombinaciju prenosim kao optimalnu i po mom ukusu. Što se tiče tofua u ovom receptu, preferiram dimljeni i po mogućnosti crvene paprike.

Friday, December 5, 2014

Juha od leće s gljivama

Još jedan recept koji sam "pokupio" s Coolinarike, a koji je definitivno zaslužio da se nađe kako na ovom blogu tako i na trpezi ponovo. Recept je malo izmijenjen jer nisam imao sve sastojke koji su tamo navedeni, ali je krajnji rezultat i više nego zadovoljavajući. Fina i hranjiva juha za hladne zimske dane.

Monday, December 1, 2014

Kineske proljetne rolnice

Ko je imao priliku jesti u kineskom restoranu mogao je probati i kineske rolnice kao predjelo, a ko ih je probao vjerovatno se "navukao". Makar ja jesam. A kako dugo nisam bio u kineskom restoranu onda sam ih probao praviti kod kuće. Ranije sam dobio na poklon pakovanje orginalnog tijesta za rolnice a vi se možete poslužiti i korama za pitu ili naći na internetu kako se ono pravi.