Mercimek Köftesi, biser turske kuhinje, da se tako izrazim :-). Jednostavno za pripremu, brzo i ukusno. Drugim riječima, kud' svi Turci tud' i male ćufte :-). Zezam se. Ali stvarno. Turska kuhinja mi je u samom vrhu. Možda odmah poslije indijske i libanske. Sve u svemu, leće i bulgur su dobra raja.
Friday, October 31, 2014
Tuesday, October 28, 2014
Rižoto sa tikvom
Tikva je zakon. Ko to do sada nije skontao dobro bi mu bilo da što prije skonta. Prava jesenja klopa. Zrela, žuta ili narandžasta, punog okusa a blaga... Ovo je totalno jednostavan recept za rižoto, ali po mome mišljenju spada među najbolje.
Thursday, October 23, 2014
"Mujaddarah" od leće i bulgura
Evo jedan recept iz kulinarske tradicije bliskoistočnih zemalja, tačnije
iz Palestine, mada se u tim krajevima sva jela u kojima je leće kuhano
zajedno sa rižom nazivaju "mujaddarah". Nisam greškom naveo rižu umjesto
bulgura jer je to ustvari klasični recept za pripremanje ovog jela, ali
može ga se pripremati i sa bulgurom što je, po mom mišljenju, bolja
varijanta.
Wednesday, October 22, 2014
"Masala" od gljiva
U indijskoj kuhinji termin 'masala' označava mješavinu začina, a
znanje o njihovom uspješnom kombiniranju predstavlja centralni momenat
kulinarskog umijeća. Osim mješavine začina u ovom receptu se koristi i
kokosovo mlijeko, namirnica relativno nepoznata kod nas, a koja se često
koristi u kuhinjama Dalekog istoka. Dakle, ovdje je riječ o začinjenim
gljivama kuhanim u kokosovom mlijeku i soku od svježeg paradajza.
Priprema ovog jela će miomirisima ispuniti vašu kuhinju i stan, što
izaziva divan osjećaj poznat svima koji su eksperimentisali sa indijskom
kuhinjom, a blag i delikatan okus će zadovoljiti svako nepce u potrazi
za savršenim okusom :-).
Subscribe to:
Posts (Atom)