Friday, October 31, 2014

Turske ćufte od leće i bulgura (Mercimek Köftesi)

Mercimek Köftesi, biser turske kuhinje, da se tako izrazim :-). Jednostavno za pripremu, brzo i ukusno. Drugim riječima, kud' svi Turci tud' i male ćufte :-). Zezam se. Ali stvarno. Turska kuhinja mi je u samom vrhu. Možda odmah poslije indijske i libanske. Sve u svemu, leće i bulgur su dobra raja.






 Potrebne namirnice:
  • 150 gr crvene leće 
  •  150 gr di bulgura
  • 1 luk
  • 1 čeona bijelog luka
  • 6 kašika paradajz sosa
  • 1 crvena paprika
  • 1/2 kašićica kima 
  • 1/2 kašićica bibera
  •  sok od pola limuna  
  •  sol i peršun

Priprema:
  1. Kuhati leće 10-15 minuta ili dok ne ispari sva voda.
  2. Dodati bulgur i po potrebi još vode, pa nastaviti kuhati još 15 minuta na tihoj vatri. 
  3. U tavi izdinstajte luk, paradajz sos, bijeli luk, kim, biber i kremu od crvene paprike. Dodajte ovo u bulgur i leće kada su skuhani, a voda isparila.
  4. Dodajte limunov sok i peršun, soli i ulja po želji, dobro promiješajte i pustite da se ohladi.
  5. Oblikujte ćufte u formi malih i debljih ćevapa i o mogućnosti servirajte u listovima salate.




No comments:

Post a Comment