Potrebne namirnice:
- 300 g prosa
- brašno (koliko treba)
- 15 šparoga
- 20 g badema
- 3 kašike parmezana
- 900 ml vode
- sol, ulje
- Proso dobro isprati pod tekućom vodom pa staviti da se kuha u 900 ml slane vode oko trideset minuta ili dok voda ne ispari.
- Ostaviti proso da se malo ohladi pa ga prebaciti na radnu površinu na kojoj ćete praviti njoke.
- U proso dodati brašna koliko treba da bi se moglo zamijesiti i dobiti kompaktnu smjesu koja je istovremeno i dovoljno meka da bi se mogla raditi. Teško je reći tačnu mjeru brašna, to morate osjetiti pod prstima. Probajte sa 4 kašike pa po potrebi dodajite još malo dok ne pronađete vlastitu mjeru.
- Dio po dio smjese oblikujte u "zmijice" pa nožem režite po želji kako bi dobili oblik jastučića. Njoke tada možete zarolati na viljušci kako bi dobile ona svoja karakteristična rebarca.
- Oprati šparoge i kuhati ih u slanoj vodi da malo omekšaju.
- U blender staviti šparoge, bademe, ribani parmezan, nekoliko kašika ulja od maslina i sol. Sve smiksati u blenderu kako bi dobili umak. Ako vam se umak čini previše gust dodajte malo vode u kojoj su se kuhale šparoge kako bi ga razrijedili.
- Zadnji korak je da njoke od prosa kuhate 3-4 minute u slanoj vodi, zatim ih ocijedite i dodajte umak.
No comments:
Post a Comment