Tuesday, October 27, 2015

Nabujak od tikve

Nastavljamo sa sezonskim namirnicama u jesenjim bojama. Slijedi jedan od najboljih načina za pripremu tikve koji sam isprobao. Tikva inače obiluje vitaminima, mineralnim sastojcima i biljnim vlaknima, pa bi bilo dobro kada biste je više koristili u prehrani.

Monday, October 19, 2015

Zeleni kroketi

Ukoliko su vam dosadili klasični kroketi od krompira ili želite izbjeći prženje u dubokom ulju, evo jedne zdravije, a možda i ukusnije varijante. Kroketi se zelene od blitve i brokule i nisu prženi u dubokom ulju.

Wednesday, October 14, 2015

Zapečeni špinat

Jedan recept za sve ljubitelje špinata. Špinat je bogat je vitaminom C koji jača imunitet i pospješuje apsorpciju željeza, vitaminom A koji je dobar za kožu i sluznicu te vitaminima B-kompleksa koji djeluju na stvaranje crvenih krvnih stanica. Od minerala najviše ima kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Friday, October 9, 2015

Okruglice od graška i badema

Ove okruglice su jednostavne za pripremu i siguran sam da će se vam se svidjeti. Osim toga ovo je svojevrsna vitaminsko-proteinska bomba zahvaljujući grašku koji ima veliki sadržaj visokovrijednih proteina i bademima koji su prava riznica vitamina i minerala.

Monday, October 5, 2015

Proso i tikva sa hrskavim sjemenkama

Stigla je jesen a sa njom se na trpezu neizostavno vraća i tikva. Prošle godine sam isprobao dosta novih recepata na bazi tikve a izgleda da istim ritmom nastavljam i u ovoj godini. S tim u vezi evo jedne dobre kombinacije sa prosom čiji cjelovit okus dodatno egzaltiraju orasi i sjemenke sezama.