Friday, November 28, 2014

Tjestenina sa slanutkom

Evo još jedno jelo sa seljačke trpeze, jako dobro za zimske dane, budući da sadrži hranjive sastojke koji zadovoljavaju sve nutritivne potrebe, pa može biti servirano i samostalno. Može ga se pripremiti u različitim varijantama, sa ili bez paradajza, više ili manje "čorbasto" itd. Meni lično najviše odgovara varijanta koju ovdje prenosim, a vi slobodno eksperimentirajte.

Wednesday, November 26, 2014

Ukrajinski boršč

Boršč je supa od cvekle, popularna u Istočnoj Evropi, naročito u ukrajinskoj, ruskoj i poljskoj kuhinji. Orginalna receptura uključuje i meso, uglavnom svinjetinu ili govedinu, ali postoji i varijanta bez mesa koju ovdje predstavljam. Inače postoje različite varijante boršča, naprimjer sa gljivama ili sa slatkovodnom ribom, a slično jelo je šči (ruska supa od kupusa) samo bez cvekle i sa više kupusa.

Saturday, November 22, 2014

Salata od leće, mrkve i fete sira

Iako me uz leće vežu sjećanja na ratne dane to mi je jedna od omiljenih mahunarki koje često pripremam. U našoj kuhinji i nije toliko zastupljena, a i kada jeste onda se uglavnom priprema u nekim "čorbali" varijantama. To nije loše, ali različite svjetske kuhinje su puno kreativnije u pripremi ove namirnice. Recept za ovu salatu je iz italijanske kulinarske tradicije. Dosta je jednostavan, lak za pripremu i ukusan. Prijatno.

Thursday, November 20, 2014

Pita od patlidžana

Turci su bez sumnje izvršili veliki uticaj na bosanskohercegovačku i općenito balkansku kuhinju, na čemu im hvala, ali prosto mi nije jasno kako nas je ova pita zaobišla. Na svu sreću tu je VoS ("vol od soje"), food blogger u potrazi za savršenim okusom i beskompromisni istraživač međunarodne kulinarije, čijem čulu okusa nije promakla ova delicija. Hvala časopisu "Gusto" kojega sam vjerni čitaoc i u čijem sam oktobarskom broju pronašao ovaj recept.

Sunday, November 16, 2014

Blitvaburger

Dok još ima blitve na pijaci dobro je iskoristiti priliku i probati ove pljeskavice od blitve. Inače, još od stare Grčke i Rima, blitva se smatra jednom od najhranjivijih namirnica biljnog porijekla. Kažu da je i Aristotel pisao o njoj u 4. stoljeću prije Nove ere. Može uvijek poslužiti kao zamjena za špinat, a vrijedi i obratno, tako da ukoliko nemate blitve ovo jelo možete napraviti i sa špinatom.

Wednesday, November 12, 2014

Složenac od kiselog kupusa i tjestenine

Budući da se bliži zima evo jedan recept na bazi kiselog kupusa. Ova namirnica obiluje vitaminom B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Recept sam pokupio sa legendarne Coolinarike, eksperimentirajući sa jelima na bazi kiselog kupusa, te od svega što sam probao mogu reći da je ovo moj favorit.

Monday, November 10, 2014

Ribollita

Tradicionalno jelo iz italijanske regije Toskana koje se priprema se od povrća i starog kruha. Ribollita u prevodu znači "dva puta kuhano" i  vuče korijene iz starih vremena kad su sluge za sebe pripremali jela od ostataka hrane sa trpeze bogatih gospodara. Sirotinjsko jelo koje je postiglo svjetsku slavu i danas se služi u renomiranim italijanskim restoranima. Ja sam recept našao na gurmanskoj fb grupi "pojest i popit", pa im ovim putem i zahvaljujem :).

Thursday, November 6, 2014

Bulgur sa tikvom i kremom od špinata

Tek od kada sam počeo na blogu objavljivati recepte jela koja pravim primjećujem koliko je bulgur prisutan u mojoj kuhinji. Dosta ljudi ne zna o čemu se radi, pa evo da pojasnim. Bulgur je kuhana, osušena i usitnjena pšenica, zbog čega joj je značajno skraćeno vrijeme kuhanja. Često se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Turske. Za one koji do sada nisu probali bulgur ovo je idealan recept za upoznavanje s ovom namirnicom.

Tuesday, November 4, 2014

Kelj sa tahinom

Ne postoje neukusne namirnice već samo nepoznavanje adekvatnog načina pripreme. To uvijek imam na umu kada istražujem kako bih mogao od neke, ne baš omiljene namirnice, napraviti jelo zadovoljavajućeg okusa. Što se tiče kelja to mi je uspjelo s ovim receptom.