Thursday, April 2, 2015

Rižoto sa graškom i kikirikijem

Kombinacija riže i graška će vas sigurno asocirati na klasični rizi-bizi, ali ovdje je riječ o malo drugačijem receptu. Osim kurkume koju uvijek volim dodati u rižoto, tu je i kikiriki koji se sasvim dobro uklapa u ovu kombinaciju. Možda niste znali ali kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, lećom, grahom i ostalima, a ne orašastim plodovima kako većina misli (ili ja mislim da misli :-)).



Potrebne namirnice:
  • 160 g riže
  • 100 g graška
  • 1 šalica kikirikija
  • 2 kašičice kurkume
  • sol, malo maslaca
Priprema: 
  1. Stavite rižu i grašak da se kuhaju zajedno. Dodajte kurkumu i posolite. Ukoliko je grašak polupripremljen ili već kuhan dodajte ga kada je riža skoro gotovo.
  2. Kikiriki usitnite na manje komadiće i dodajte kada je riža gotova.
  3. Stavite komadić maslaca i promješajte.

No comments:

Post a Comment